onsdag 3 december 2014

Gårdsbesök, ljusstöpning och minihen...

Hade inspektion av djurskyddet från Länsstyrelsen förra veckan, de gör gårdsbesök hos länets alla fårbesättningar under 2014. Innan besöket har de skickat ut en checklista så man får en chans att korrigera ev felaktigheter i sin djurhållning, det har verkligen funnits förutsättningar till att det ska bli ett trevligt inspektionstillfälle som flyter på utan mankemang.

Våra sociala tackor var fram och hälsade nyfikna som de är. Nyfriserade och med välklippta klövar visade de upp sig från sin bästa sida. Hullbedömningen var det inte heller några problem med.  Det var skönt att inspektionen kom efter att vi skiljt från baggarna, vilket vi gjorde bara någon dag innan. Det är alltid lite rörigt och bökigt när stallet är indelat i mindre boxar för att inte tala om att det kan vara vanskligt att jobba ostört inne i boxen tillsammans med en beskyddande bagge. Nu gick allting bra och redan efter 30 minuter hade vi gått igenom checklistan och känt och tittat på djuren.

Så här såg det ut tidigare, vi hade delat in stallet i tre avdelningar, foderborden på höger sida och grindar med täckta sidor mitt i, det blev stadigt och bra då det finns stolpar från den gamla båsindelningen att fästa grindarna i.

Betäckningen i år blev i tre grupper, plus en liten grupp med småtackorna som inte ska betäckas. Just det gick inget vidare eftersom vigulante Lester hoppade över grindarna till deras box så minst en av dom är betäckt vid det här laget.
Sedan visade det sig att bruna fina Putte var ett jobbigt machosvin som vaktade foderbordet och jagade runt sina tackor mest hela tiden. Vi får se om det blir några lamm i den gruppen, han var verkligen inte snäll, tyvärr. Han var ju väldigt testosteronstinn då han kom hit till gården i höstas och det verkar inte ha mattats av.

När vi skiljde från så var det slagsmål utöver det vanliga, särskilt mellan finullsbaggarna. Det  slutade i finkan som ni ser på bilden, liten trång box av grindar så de knappt kan vända sig. Meningen är att de inte ska kunna ta sats och stångas samtidigt som de gnider sig mot varandra och med tiden får samma doft. Fick komplettera med tak också då bruna Putte hela tiden skulle rida på dom andra till deras stora irritation. De stod nog så här i 5-6 timmar innan jag tordes öka på utrymmet.
Efter ytterligare någon timme fick det sån yta så att alla tre kunde ligga ner samtidigt, de fortsatte att puckla på varandra men var då rejält trötta så det blev inte någon kraft i bufflandet.
Inför natten fick de hö att pyssla med och vatten såklart. 
Sedan har vi ökat på boxen lite varje dag för att sedan släppa ut dom.


Annars så rullar dagarna på, har hunnit vara på en heldagsseminarium som Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet bjöd in till. Den handlade om renovering av betesmark, bete som foderstat, ekologiskt kött och parasiter och betes planering. Mycket intressant och lärorikt. Som vanligt inspirerande och kul att komma iväg och träffa andra får-människor, ja det var ju nöt- och hästfolk där också förstås.
Ja, sedan så arbetar jag förstås så vardagarna bara flyger iväg, tänk att vi redan är i december! Har hunnit baka saffransbröd och ska försöka göra lite pepparkakor i veckan också.
 
Dottern är inne i ett pysslar-flow så hon fick oss att boka in en lördag med ljusstöpning på schemat.

Vi höll till hemma hos min syrra.
Ja vad ska man säga vi var väl lite för koncentrerade på att använda upp alla ljusstumpar så vi missade att när man stöper ljus ska 70% vara annan ljusmassa än rent stearin, annars blir ljusen inte raka och fin på någon ledd, vi valde att vara hemma hos syrran just för att undvika drag som kan ha samma inverkan.
Så nu har vi väldigt många hemstöpta, vita stearinljus av den krokiga sorten. 100% stearin använder man bara när man gjuter ljus, kom ihåg det!
Jag som har stöpt ljus för många år sedan kom inte ihåg det alls och ingen av oss läste på så noga innan vi entusiastiskt satte igång.

Att dottern är i pysslar tagen är kanske inte så konstigt, med en liten mini hen i magen så brukar ju de värsta boa-in-sig hormonerna slå till. I februari blir jag mormor!!! Det är stort och smått ofattbart faktiskt, ni vet man begriper ju inte att man blir äldre, jag tänker fortfarande på mig själv som en kvinna i 30 års åldern vilket ju uppenbarligen inte stämmer. Den här lilla krabaten ser vi framemot men törs inte riktigt längta efter förrän den anlänt helskinnad till den här världen.

Med anledning av tillökningen så har syrran fått lite inspiration till handarbete, här i form av bok med trevliga mönster... Åhh jag som är så kass med stickorna får till och med lust att börja med ett projekt! Tur att det är julmarknader i hela december, jag borde kunna hitta något fint som någon händig människa producerat att slå in till julklapp. Vi får väl se vad man kan hitta på, helt klart ska ju den ungen ha det bästa lammskinnet att ligga på, nästa leverans kommer v 50 så då ska vi vraka och välja!


2 kommentarer:

fale artut sa...

I början får man "dra till" ljusen när de hänger, så blir de rakare. Men, de blir ju jättefina ändå, så misströsta inte!

Annelie sa...

Ja vid drog och rätade och kunde inte begripa vad som var fel förrän vi läste på lite mer men då var vi halvvägs redan. Ljusen brinner fint och får stå i grupp nerkörda i ett gruslager istället för stakar, det blir lite som ett ljuslandskap och konstinstallation av det istället!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails