söndag 7 september 2014

Inte så pigg vovve, ny bagge och ihjälstångad bagge.

Har en gammal liten hund som varit lite ur form. Något som gjort honom lite spak och gnällig. Atle har råkat ut för en sträckning i ett av muskelfästena i sitt skadade ben, det som han bröt som 6 månaders valp.
På bilden är det någon dag efter det hände. Konvalecent som får ligga under duntäcket och ha det skönt. Det har varit många lyft upp och ner av liten hund i en veckas tid eftersom matte införde hopp- förbud från höga höjder efter incidenten.

Han förstod själv att det var läge att be om hjälp efter att ha provat en och två gånger. Det var inte skönt upptäckte han då. Så efter det har han varit noga med att säga till när han hoppa ner från något.

Att det är just det dåliga benet har väl sin förklaring i att han är mindre musklad och allmänt försiktig med rörelser på vänster framben. Hursomhelst så vid en häftig "skutta-upp-snabbt-som-tusan- rörelse" så hände någonting.. Vi trodde först att han brutit benet igen men efter lite klämmande och böjande så förstod jag att så inte var fallet. Men helt klart påverkad och väldigt rädd om tassen har han varit i några dagar.

Nu är han återställd och går på alla fyra igen och matte ser till att det blir i lugnt tempo, inga häftiga rörelser eller höga hopp upp eller ner.
Han börjar ju vara en äldre herre med sina 10 år, det är så lätt att glömma att den här pigga lilla killen med sitt krokiga framben faktiskt har varit en del av den här familjen så länge!

Hos oss fortsätter det fina vädret med soliga varma höstdagar och svala daggiga nätter. Det är bara att passa på att få saker gjorda medan vi har så fint väder. Idag har jag laserat hammocken innan i ställer undan den till nästa år. 
I ärlighetens namn har vi inte använt den på hela sommaren då den har stått på åtgärdslistan med absolut lägsta prioritet. Spelar ingen större roll för jag har verkligen inte haft tid att ligga i den men till nästa sommar då ska den användas!


Trädgårdsmästaren målade bordet i samma lasyr, bort med det gröna, nu är trämöblerna mörkgrå istället! Lasyr är bra, förlåtande och täcker hyfsat så det går att byta kulör om man vill ha det mörkare.


Annat som händer är att vi planerar det nya fåråret. Slaktbilen kommer till vecka så ikväll ska jag och trädgårdsmästaren sätta i återtagsmärken i öronen på de vi skickar. Det är alltid lika trist moment det här med att knipsa fast brickor i öronen, usch jag skulle verkligen vilja slippa, borde gå att hitta ett annat sätt att fästa brickor i befintliga märken tycker jag. 

Att skicka till slakteriet är inte heller kul men ett av syftena med att ha lamm, vi kan ju inte behålla alla hur gärna vi än vill och efterfrågan på lammkött i våra trakter är bra så vi har inga problem med att sälja det.
  
Jag har hunnit gårdsmönstra och plockat ut några tacklamm till egen rekrytering. Sedan har vi varit och hämtat hem den här snyggingen från Anna-Carin i Avan. Det är ett stort stadigt bagglamm av blandras Päls och Leicester. Han har haft egen kupé i några dagar för att vi ska se om han har några baciller som poppar upp. Men nu går han med slaktlammen på betet och har det gott, än så länge frisk och pigg. Väldigt stilig men reserverad, stor och stadig så ingen verkar bråka med honom.

Vi hoppas på lamm med snyggare skinn och bättre slaktkroppar efter honom. Vi har ju tagit bort våra gamla baggar och köper in nya till kommande års avel, totalt tänkte vi ha tre baggar, de andra två blir renrasig Finull!

Förresten så hade vi en tråkig inledning på helgen då ett av våra största och finaste bagglamm blev ihjälstångad i fredagskväll. Trädgårsmästaren såg när det hände och försökte hjälpa honom med att dra ut honom ur hagen bort från alla bråkstakar men det var försent, så han avblodade direkt och sedan fick vi hjälp av vår private slaktare Alf som turligt nog var hemma. Han gjorde en utryckning till oss och genomförde en "renslakt" dvs det mesta görs på marken innan man hänger upp kroppen att svalna. 
Med tanke på den här händelsen och att jag har en ny fin avelsbagge jag är rädd om så känns den planerade slakten välkommen minst sagt.

8 kommentarer:

Livet på Nedergård sa...

Voj nej, var det någon större bagge som stångade, eller? Hur rädd behöver man vara för att såndant ska hända mellan jämngamla bagglamm som varit tillsammans sedan födseln, måntro?
Den nya baggen verkar ha fina lockar!:)

Högagärde sa...

Hösten är alltid spännande och faktiskt även lite nervös för man vet ju inte vad bråkstakarna kan hitta på. Även vi har varit med om att baggar stångat ihjäl varandra.

Ha en fin vecka
Elisabeth

Annelie sa...

Det är nog maximal otur. Även bagglamm ska ju lära sig hur man stångas, vinkel på huvud och hals tänker jag. När han var nere för räkning så var det flera i gruppen som fortsatte att gruffas och stånga på honom trots att han låg ner. Såg ganska brutalt ut enligt mannen.
Det är första gången vi råkar ut för det men jag har bara väntat att ska händ... de kan verkligen ta sats de här unga baggarna. Ja nervös tid, verkligen. Hoppas det är lite lugnt nu till slaktbilen kommer.

Anonym sa...

Så tråkigt med den lilla baggen ... Trots detta så är din blogg så kul att komma till emellanåt o läsa vad som händer med fåren o annat. Kommer snart tillbaka! /Annika

Linda Färnevik sa...

Men fy vad tråkigt med baggen! Det är, peppar peppar, inget vi hittills råkat ut för, men visst ser det rätt tufft ut ibland när smågrabbarna far ihop!

Hoppas nya baggen ger riktigt bra avkommor nu då!

Anonym sa...

Hej
Jag brukar sätta i återtagsmärkerna med ett buntband i det befintliga öronmärket det går dessutom fortare.
Mvh Maria

Annelie sa...

Hej Annika och välkommen tillbaka!

Ja vi hoppas på lite bättre kroppar med den här killen, Linda.

Det skulle jag vilja se en bild på Maria! Vi använder minimärken så just nu har vi inget att trä buntbanden igenom. Kanske byter till micro, jag antar att du har sådana?

MrsUniversum sa...

Det är verkligen trevligt att höra om ert liv och verksamhet. Bilderna på söta doggen är underbara. Och får är fina men baggar kan tydligen vara vedervärdiga mot varandra - även i grupp. Visste jag inte. Hoppas allt går bra med nya baggen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails