torsdag 21 augusti 2014

Fårskallar

Våra lamm växer bra trots sommarens  torka och nedbetade hagar. De ökar med 300-350g per dag så nu har jag gjort en slaktanmälan. Förresten så är det inte torrt längre, det öser ned regn mest hela dagarna nu.

När vi kommit så här långt in på säsongen så är det dags för avskiljning av lammen från tackorna. Då tar vi lammen till ett nytt fräscht återväxtbete så de ska få växa till sig ordentligt de sista veckorna. Medan tackorna får gå på en mager vall för att sina av efter några dagar inne i stallet på mager kost..

Sagt och gjort, vi tar in alla i stallet sorterar ut lammen, det är alltid några mammiga som inte alls vill förstå det finfina med att vi vill dela på dom så det är lite bök och stök innan alla är i varsin fålla. Det underlättar arbetet om man håller fåren tätt tillsammans, blir lugnare så i flocken men varmt och trångt för oss tvåbeningar förstås.

Passar på att kolla lite kroppar och ull när vi står så här trångt, ljuset är inte det bästa här inne men man kan se strukturen på fällen ganska bra.

Hyfsat tydliga staplar och vacker gobelängkrus på den här ullen. Tätheten är helt ok även om jag föredrar den glesare i botten. Glansen är jättefin, som vackraste silket.

Nu kan jag bara meddela att årets avskiljning fick förhinder vid namn "synnerligen-mammiga-fårskalliga-lamm-". Hur vi än försökte så var det tre lamm som hela tiden smet genom hagarna tillbaka till stallbacken utanför fårhusets dörr. De fick med sig tre lamm till och efter ett tag så sprang hela gänget efter. När mörkret kom så avbröt vi hela projektet och släppte ihop alla igen.

Så vi har låtit dom gå tillsammans i några dagar och alla verkar nöjda särskilt tackorna för de har ju fått komma till det nya fina betet som inte var tänkt för dom. Tänker att vi gör ett nytt försök till helgen men då ska vi stänga in lammen i fårhuset och ta bort tackorna. Det blir liksom lite mer hemmaplan för lammen på det sättet, eventuellt låter jag smitarlammen ha kvar sin mamma för att få lugn och ro flocken och hoppas att tackorna trivs i sin  ny-gamla hage med fin utsikt ner mot sjön.

 Jaja dessa fårskallar de har liksom en egen ordning de lever efter. Mina tackor gillar sitt stall och kan vara ganska högljudda om de inte trivs med situationen så vi hoppas att de går med på att flytta istället för lammen..

2 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Livet med får och lamm går inte på räls hör jag! Intressant och spännande enligt mig ;-)

Annelie sa...

Ja det är inte alltid det blir som man planerar trots bra förberedelser!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails