onsdag 13 augusti 2014

Ett livstycke
Ett hemsytt livstycke till ett barn hittade vi bland ved och skräp ute i en av ladorna när vi började rusta den här gården för snart 20 år sedan.

Efter varsam tvätt, lite vattenånga och några drag med strykjärnet så pryder den nu en av väggarna ute i bagarstugan, ett minne om en barndom för länge sedan.

Hemsytt livstycke för en pojke eller flicka i 6-7 års åldern skulle jag tro. Sytt av grovt tyg som fodrats med mjukt bomullstyg från en skjorta eller blus. Knapparna i sidorna höll strumpebanden på plats. Min mamma som var född på 30-talet blev nostalgisk då hon såg den här lilla hemsydda skapelsen, den väckte många minnen till liv.
Alla vi som har föräldrar födda i början på 1900-talet har säkert hört deras historier om strumpor och livstycken som hasar och kliar.

Att den är kantad med bomullstyg känns omtänksamt för det var nog ett vasst tyg att ha nära kroppen även om man hade en undertröja på sig. Den är sydd både för hand och på maskin. Nu när jag ser på bilderna så ser tyget ut att vara av lin men det är ett grovt ylletyg. Den användes nog på 20-talet av flera av de barn som är född på den här gården, tänk vad det här plagget skulle kunna berätta!

5 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Vad roligt att ni fann det! Och inte bara kastade det i soporna utan lät det komma fram i dagen igen!

Kerstin sa...

Åh så fin! Bra att ni tog hand om livstycket.

Fru Purjo sa...

Alltid så spännande med gamla kläder. I synnerhet de vardagliga som kan berätta något om en tid som är helt borta idag.
Fint att ni tog tillvara det :-)

Annelie sa...

Tack, ja visst är den fin! Tror den ska få pryda väggen inomhus ett tag.

Odensvi gård sa...

Vilket härligt tidsdokument, så noggrant gjort och med sådan omtanke. Man blir verkligen nyfiken på personerna, vilka var dom kvinnan och barnet?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails