onsdag 6 augusti 2014

Skriande Drongo och väder som bara pågår...

Helt galet varmt vi har nu, tropiska nätter är ovanligt på våra breddgrader. Vi har väl alltid någon natt varje sommar med värme över +18 grader men nu så radar dom upp sig vecka efter vecka! Hela juli har vi haft kanonväder och det fortsätter.
De senaste nätterna har vi haft 20-23 grader varmt och sedan under dagen blir det ytterligare några grader plus och gassande sol.
Som fatalistisk norrbottning *ironisk*  tänker jag att det här fina vädret kommer att straffa sig på ett eller annat sätt, nu eller till vintern

Luften är fuktigt varm på morgonen, påminner om Indien faktiskt. Det enda som saknas är Drongons skriande, vi får nöja oss med morgonpigga Kråkor istället. Baksidan av huset värms fort upp av morgonsolen.

Sjön ligger spegelblank och det är helt stilla ute. Står här och tänker på alla människor och djur som just nu måste evakueras i Västmanland på grund av den stora branden. Fy vad ruggigt, vi har också extremt torrt i skog och mark så det kan även drabba Norrbotten.

Efter den stora skogsbranden i Bodträskfors 2006 så är alla i kommunen medvetna om faran för brand i skog och mark, den gången brann det i 29 dagar från den 11/8 och framåt. Stora arealer (1900ha) med skog gick upp i rök och flera familjer fick evakueras. Jag kan tänka mig att delar av vår räddningstjänst är på plats för att bistå i arbetet med den brand som härjar nu.

Hur som helst så är det skönt att vara ute tidigt på morgonen, skuggan gör det behagligt att röra sig på gården. Senare mitt på dagen så gassar solen och vi håller oss under parasollet eller längre ut på gården där vi har några träd som ger behagligt solskydd.

Siesta har fått en tydlig innebörd även på våra breddgrader, det blir inte mycket gjort mitt på dagen, både vi och gårdens djur försöker bara vara utan att anstränga sig för mycket, något annat skulle bara vara dumt att utsätta sig för.

Helt klart så mår planteringarna bra i värmen. Längst bak i bild syns trädgårdsmästarens tomatplantor som han inte velat kasta bort, det var de som inte fick plats i växthuset. Men vad gör väl det för i den här värmen går det utmärkt att odla ute vid väggen.

Vi har nog aldrig varit med om en sådan här lång och varm sommar som bara pågår dag efter dag. Det har kommit lite regn då och då men värmen har hela tiden återkommit, det är ett väldigt stabilt högtryck som parkerat sig över vårt län. Fort vänjer man sig och tycker att så här ska det ju självklart vara, det är ju sommar. Vi njuter så länge det varar och fyller på med solenergi!

1 kommentar:

MrsUniversum sa...

Både det norrbottniska sommarljuset och att ha en egen trädgårdsmästare måste vara dubbelplus :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails