söndag 28 september 2014

Tomater och chilli

Nu börjar odlingssäsongen gå mot sitt slut. Flera frostnätter upplyser oss om att nu är den här varma hösten definitivt över. Aubergineplantan kämpar på med sina bleklila blommor i den tilltagande kylan. Jag tror vi endast hann få en frukt att växa till sig lite.

Tomaterna trivs bra i vårt glashus men den sista veckan har trädgårdsmästaren avlövat och rensat hårt bland de kvarvarande plantorna. Vi har skördat mängder men nu har det stannat upp, så de sista gröna får vi plocka in för mognad i köksfönstren. Choclat cherry.

Chillin är tåligare och verkar inte känna av den svalare temperaturen så mycket. Men ärligt talat så är intresset för odlingarna lite på fallande den här tiden på året. Bulgarian Carrot.

Vi skördar och pratar om nästa säsong. Här är det vintertomat "Piennolo" som hänger i stora fasta klasar. Ska bli spännande att se hur den klarar sig framåt hösten och vintern. Vi ska prova förvaring i skafferiet för att hålla det lite svalt.

Purple peach.

Whipperssnapper och Orange Santa, den första är en supergod liten sort som man gärna plockar av och stoppar i munnen direkt medan den gula bifftomaten passar bra i matlagning och sallader stor och "matig" som den är.

Röd pepperoni mild nästan som en paprika. Den uppåtväxande tror jag är är Fish pepper.

Big Red är en återkommande sort här hos oss.Red Odessa innan den blir röd, vi skördar och låter den mogna inomhus i värmen.

Sammanfattning av odlingssäongen. För många plantor på liten yta, superbra väder hela sommaren gjorde att det gick bra ändå eftersom vi kunde ställa ut många plantor mot husväggen utan skydd.
Till nästa år ska vi förkultivera mindre antal sorter och inte skola om hela sådden. Helt enkelt våga slänga det som vi inte får plats med! Det blev bara lite för mycket av tomater och chilli det här året

5 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Aubergine - häftigt!
Bättre med god skörd än ingen alls ;-) Här på friland hann inte tomaterna mogna. Ligger nu inne i solen.

Alexandra sa...

Jag känner igen mig i det där med att inte vilja slänga de plantor som inte kommer att få plats. Som tur är kan man där jag bor lämna bort till en växtmarknad som säljer dem vidare till nya hem och överskottet går till Majblomman. Riktigt supertrevlig tillställning en gång om året :-)

Annelie sa...

Ja det blir gröna tomater även här, frilandsodling för tomat hade kanske fungerat den här långa sommaren.

Hej Alexandra, ja vi har både gett bort och sålt av alla våra plantor men haft svårt att kasta bort resten, det bär liksom emot. Vad trevligt med en sådan växtmarknad, jag tror inte vi har något liknande hos oss ännu.

Kerstin sa...

Tack för tips på sorter. Ska titta efter dem efter nästa säsong. Mina tomater och chili i växthuset frös för två veckor sedan då vi fick en köldknäpp onödigt tidigt. Frukterna klarade sig som tur var, men bladen frös. Jag vågade inte ha kvar dem i växthuset så jag skördade allt. Synd med tanke på den värme som kom efter.

Kerstin sa...

till nästa säsong menade jag :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails