söndag 2 februari 2014

Skogssork?

Den här lilla gynnaren med familj bor under fågelbordet, ja det vill säga den här är numer död och bostadslös. Våra katter jagar och håller rent runt knutarna, särskilt under den period vi har barmark. Vintertid har dom sina ställen som dom patrullerar konstant och fågelbordet med omgivningar är en sådan plats.

Den här var extremt liten och har antaglig dött av skräck när Kurre fångade honom. De kan variera i storlek, mellan 75-135 mm lång kropp. De större exemplaren ryms inte i handflatan, de är ganska groteska med stora gula tänder, långt ifrån lika söta som den här lilla.

Det torde vara en sork men vilken sort är lite knepigare att bestämma. Troligtvis den vanligt förekommande Åkersorken men med tanke på svansens längd så kan det också vara en Skogssork (även kallad Ängssork).
Skogssorkar har längre svans, 35-72mm jämfört med åkersorkens 18-49mm, vidare ska den även ha glesare päls i och på örat. Hmm det här exemplaret har väldigt mycket päls på och i öronen så jag håller mig till att det är en Åkersork.

Hursomhelst så är dessa små djur inget vi har besvär av. De föredrar vegetationen utomhus och äter frön och rötter i huvudsak. När det är "sorkår" så får vi förstås ta reda på fler döda exemplar som våra katter stolt levererar till husets entré.

Att de gräver gångar och gnager upp rötterna på äppelträden och minerar hela åkern är inte heller så lyckat, en stor död sork kan kontaminera en hel ensilageboll.
Den stora behållningen med sork är att vi under våren får se fler häckande kärrhökar, hökugglor och jordugglor här på gården, alltid trevligt när de kommer lågt flygande över vallen på sin jakt efter föda.

Det kanske är någon som har ett annat förslag på vad det kan vara för sort?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men oj vad söt! En riktig Lilleman! Jag är dock rädd för vad de här rackrana kan ställa till med, brand är en grej som jag är väldigt rädd för. Sårk, som det stavas, betyder ju pojke på gotländska, jag måste kolla upp vad vi kallar den här krabaten, skogsmäus?
Mien

Annelie sa...

Gillar dom inte förstås bla för att sorkfeber är en fruktad farsot och relativ vanlig, man kan bli rejält sjuk. Så efter den här bilden fick trädgårdsmästaren tvätta händerna grundligt och kasta ut soppåsen. Sorkar hör till underfamiljen Microtinae medan möss hör till Murinae. Sedan har ju möss och råttor en svans som är lika lång eller längre än kroppen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails