söndag 16 februari 2014

Gråmuntert och arrende

Den här helgen kom och for kan man väl säga Jag skulle vara ledig men hade sjuk personal så jag jobbade lördag. Helgen blir liksom lite kort då, söndagen blev en välförtjänt slappardag mellan snöskottning och os-tv, så härligt med guld för både dam- och herrlaget!

Morgonen började med eld i köksspisen till frukost och morgonkaffet. Trädgårdsmästaren var ut en sväng och röjde av den värsta snön. När han kom in igen meddelade han lakoniskt att det är 16 dagar sedan vi såg solen.

Det är liksom grå-munter känsla en sådan här mörk söndag i februari. Grå till utseendet och munter för härliga prestationer i OS och vetskapen att vi passerat halva februari med råge.

Inte ens husfasaden i sommarens nya gula färg ser glad ut. Förresten så är den här vintern väldigt konstig på våra breddgrader. Snöslask med extremt lite snö. Vid det här laget brukar vi ha skottat gårdsplanen och uppfart med stor traktor upprepade gånger. Men inte i år, det går bra med skyffel och snöslunga. Titta det har knappt blivit någon snö att skotta upp mot husets fasad.

Mannen i huset tillhör familjen "odlare" som alltid har koll på väder och temperaturer. En kontroll i hans fars noteringar visar att vi hade så här mild vinter 1959 så helt ovanligt är det inte.

En sak fick jag iallafall uträttat den här dagen, arrendet av grannens vall blev klart. Tant Gertrud som nu är änka låter oss arrendera så till sommaren har jag ett helt nytt parasitfritt bete till våra lamm. Det bästa är att det ligger precis bredvid vår egen gård så djuren behöver inte transporteras och så har vi koll på dom från vårt eget gårdscentrum. Att vallen sedan är hyfsat nylagd för foder till mjölkkor är ett extra plus. Väldigt goda nyheter för oss, ibland blir det lite snävt med ytorna när man ska skilja ifrån och hålla baggar, avelstackor och slaktlamm separerade från varandra, nu blir det lite enklare.
3 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Sån vinter är det även här fast här i Mälardalen är det inte lika ovanligt :-( De senaste fyra vintrarna har varit ljuvligt snörika och kalla.

Underbart bra att ha så gamla noteringar att gå tillbaka till. Frågetecken rätas ut med dessa fakta.

Annelie sa...

Ja den stora boken som har vädernoteringar från mitten av 40-talet plockas fram ofta, en familjeklenod som kräver sitt eget inlägg...

Fru Purjo sa...

Även här är det osedvanligt milt med barmark och regn istället för snö och tjäle. Det blev typ fyra veckor med "riktig" vinter....men det kan ändra sig. Än är det ju bara februari.
Bra med fint bete till lammen :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails