torsdag 29 november 2012

Osso buco och whiskey

Vi hade våra kompisar på middag i lördags, eftersom jag jobbade så hade vi förberett maten så långt det gick dagen innan. Det blev Osso buco på lamm, gott och enkelt.
Italienska maträtter är ju enkla och smakrika. Lök, vitlök, morot, palsternacka/selleri, tomter och vitt vin, thats it. Först steka köttet som man vänt i mjöl, sedan steker man grönsakerna och tillför efter det allt kött och några dl vitt vin.
Kryddar med citronskal, lagerblad (som var slut tills jag kom på att vi har ju ett lagerträd i fönstret), salt och peppar. Efter två timmar är den klar, jag lyfter upp benen ur grytan. Till den serverar vi en kryddtopping-gremolata som är fihackad persilja och vitlök blandat med rivet citronskal plus en god risotto med sharlottenlök och karljohansvamp, kan verkligen rekommenderas.
Långkok är grejen! Efterrätt blev en bakad cheesecake med hjortron och åkerbär den blev god den med.

Middagen var till en av våra whiskyprovningar, så innan maten provade vi dom här godingarna. Deanston var extremt "lättdrucken" mjuk och god nästan intetsägande, en god bjud whiskey till den som är ovan och inte gillar rökiga smaker.  Edradour, den lilla flaskan, fick bäst betyg av alla oss, förutom Monika som inte gillar rökiga smaker.
 

Många glas blir det och många centiliter innan man får mat i magen, är man taktisk så sparar man lite så man har avec till kaffet också.
 
Hmm fem glas med 3cl i varje, tur att man inte gör det här så ofta, jag skippar vinet till maten en sån här gång. blir nog så "roligt" ändå. Till fördrinken rekommenderas lite mer handfasta tilltugg, som ölkorv, ost och kex och lite grönsaksdipp plus att man inte kommer helt utsvulten för provningen tar en stund så middagen serveras ganska sent. Det är whiskeyprovar glas och inte vinglas om nu någon undrar på storleken...

5 kommentarer:

Mien sa...

Det där såg ju jättegott ut. Men man kan inte göra ossu bxxx på tacka va? det där med att bryna köttet liknar ju inte hur man tillagar tacka? Eller?

Annelie sa...

Har inte provat, det ska ju egentligen vara kalvlägg. Men om man putsar bort så mycket fårsmakande fett man kan så borde det gå bra, köttet ska ju koka länge i tomatsås med mycket vin och vitlök, det blir säkert både mört och smakrikt.

Gårdsbacken sa...


Så trevligt detta såg ut!

Har ni egna whiskeyprovningar? Finns dokument att skriva ut på nätet? Någon du i så fall rekommenderar?

Vi har besökt Eudradour Whiskeydestilleri i Skottland. Ett pyttelitet destilleri, då markandsförde det sig som Skottlands minsta destilleri i norra Skottland. :) Jag vet inte om det står sig idag?

Maten ser utsökt ut, har tänkt att jag ska ge mig på att tillaga mer lammkött och gå ifrån nöt lite, då jag många gånger blir besviken på nötkött. Så tack för receptet!

/Paula på GårdsbackenAnnelie sa...

Hej Paula, nej vi håller i våra provningar själv eftersom några av oss är riktigt kunniga och bevandrade i whiskyhistoria och de olika destilleriernas sorter. Det handlar mycket om smak, doft och trevligt umgänge förstås!
Visst är det godast att få variera köttet, ibland blir jag less både älg och lamm och kan längta hur mycket som helst efter en vanlig köpes lövbiff.
Trevlig helg!
/Annelie

Katarina sa...

Det låter gott, osso buco på lamm har jag ej testat - däremot på ren. Vi får nog fixa några sådan bitar, av lägg, till nästa år. Faktiskt är det en pensionerad styckare som erbjudit sig att komma hem och stycka nästa år - ojoj, vilka valmöjligheter det finns, efter vad han berättade.

Vi tog rätt på levern och njuren av lammen, den senare har vi inte smakat än, men levern var delikat - den gjorde vi leverbiff av.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails