söndag 3 juni 2012

Nya hagen klar

Jag, en expert på att bygga stängsel! Var inte meningen att låta skrytsam men efter några säsonger med byggen av hagar, permanenta och tillfälliga så börjar jag få kläm på arbetsgången för att det ska bli effektivt. Först rejäla stolpar till alla hörn och utsatta punkter, sedan spänna tråden och slutligen placera ut mellanstolpar och grindhål, dra någon ledarkabel i marken för att avsluta med att kolla volten.

Under lördagkväll slog vi stolp i ösregnet. Det var trädgårdsmästarens förtjänst för jag hade gärna krupit upp i soffan med en kopp te och struntat i stängselbygge.
Men sån tur att vi gjorde det för betet var helt slut. Så idag har jag knatat runt i slyn och dragit trådar och i kväll fick de komma till nytt frodigt bete.
Kirskål och björngräs stryker med när de hungriga tackorna sveper fram i allt det nya. Lammen går bredvid och tar efter.
När jag är längst ned i kanten på vallen så syns det verkligen hur nertuggat deras välkomstbete är. De har ätit upp all revsmörblomma också, giftig rackare men tydligen inte lika farlig dom den vanliga.
Det blev en stor hage som till stora delar består av gammal igenvuxen betesmark som gränsar till en bäck och en myr, men det lär ta flera veckor innan de når fram dit . Nu kan jag känna mig lugn och bara hoppas att alla klarar den ganska kuperade och bitvis blöta marken utan olyckor.Nytt stängsel som gränsar mot åkern. Välkomstbetet längre upp är helt nedbetat.
Här är det ungtackan Mimmi och lilla Cleo som smakar av allt det nya. Cleos ena öronmärke fick vi klippa bort då hon fastnat och nästan slitit sönder hela örat. Lilla fina Cleo som numer har ett väldigt fult öra, fast det verkar ha läkt bra.

Mest det vi kallar ogräs i hagens övre del sedan tuvtåtel som de inte lär äta men det finns också gott om örter, späda stjälkar och kvistar. Här ska vi röja sly eftersom, till hösten när det fryst på ska Johan som slår våra vallar få komma med sin betesputs och jämna till tuvor och annat trist. Det blir nog ett bra naturbete med lite hjälp. Fördelen med årets lammantal är ju att de trampar ned allt där de drar fram, nackdelen är väl att få betet att räcka till!

2 kommentarer:

Christina i Grannäs sa...

Oj, vad det gröna har växt hos er. Här växer det lite och ingenting. Jag stödutfodrar fortfarande. Här har det troligtvis varit för torrt i markerna för nu när regnet kommit verkar det sätta lite fart.

Annelie sa...

Och vi har haft kallt och regn, så det har kännts segt med grönskan. Men de mår ju bäst av en lugn övergång.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails