Den här gången var det fokus på entreprenörskap, förädling av kött och mjölk, ekologiskproduktion kontra krav och slutligen rovdjursinformation.
Eller rättare sagt sist gjorde vi ett studiebesök hos Åsa Wallin som har en besättning på 150 köttrastackor.
Det var också Åsa som berättade om sitt företag och hur hon tänker kring affärsutveckling.
Just sådana saker som intresserar mig även om det för min del alltid kommer att vara en bisyssla då vi har för lite mark för att kunna växa. Men jag vill att mina djur ska bära sina egna kostnader och ge ett överskott för lite investeringar, nån timpenning blir knappt över till oss på den här nivån.
Nåväl lärorikt och intressant att få ta del av hennes kalkyler över hur det kan se ut i en liten besättning på 40 tackor.
Här tittar vi på fårstallet där ungtackorna är stallade. En enklare konstruktion med stolpar, sidoelement och vindväv. Ingen betonglatta bara ströbädd direkt på grusat underlag. Åsas pappa brukar skämta om att det här stallet kan vinna tävlingen som Sveriges billigaste fårhus dock inte det snyggaste. Här inne håller det inte några lammande tackor det blir alldeles för tungjobbat och kallt.
I anslutning finns en rastgård där Åsa också kan träna sina hundar och tackorna kan gå ut och lapa sol när våren kommer.
Helen från Hushållningssällskapet, hon hade en besättning med Ryafår på 90-talet. Inriktningen var renrasiga svarta ryor. Nu förtiden jobbar hon bl a med rådgivning inom fårnäringen samt som uppfödare av Nordsvensk brukshäst.
Det stora fårstallet som rymmer 200 tackor, här syns ena halvan. Gjuten platta med foderbord i mitten och inspektionsgångar på sidorna. Även här är konstruktionen stolpar som håller upp taket. Det är stadigt och har aldrig varit något problem med snötyngden. Vindväv på sidorna håller snön ute och ger bra ventilation. Gården drivs eu-ekologiskt av flera olika skäl, ett är bl a att tackorna har tillgång till rastgård och utevistelse under de torra soliga perioderna på året. Krav kräver tillgång till utevistelse året runt. Det är inte så hygieniskt med 150 djur som klafsar runt i snöslasket plus att när lammen kommer gäller det att verkligen hålla torrt och rent för att slippa sjukdomar. Därför blir utevistelsen begränsad under stallperioden. Vi hann hälsa på baggarna och några utslagstackor också men resten av flocken är ute på stora betet utanför byn.
Efter kursen så tittar jag till min egen lilla fårskock. Här är Lotta med sina fyrlingar, hon tar verkligen av sina depåer för att ge alla mat, pälsen lossnar så hon ser ganska loppig ut. Men de har fått börja äta grovfoder tidigt och är nu stadiga och i fint hull allihop.
Vi fäller sly nere i nya hagen, det reganr och är blött hela tiden så de får torrt ensilage också. Sälg är väldigt populärt som tur är. Vi ska ta ner fler buskage medan det är nån smaklighet och näring i bladen.
Just här är de uppe i hagen där det är torrt och stenigt, jobbigt med den ständigt blöta marken, halkigt och klafsigt men vad ska man göra. Nu vill vi ha lite torrare väder ett tag innan magarna rasar på dom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar