onsdag 6 januari 2016

Trettondagen, veden inburen och staplad.

Fyllt på veden för denna dag. Idag är det -26C ute. Då är det extra skönt att tända eld i spisarna. Beträffande ved så finns det ju olika kvalitéer. Helst ved av björk (men även gran och tall i köksspisen för det knastrar så trevligt) och den ska naturligtvis vara torr innan man eldar den. Det är vår ved men i det här partiet verkar det ha smugit in sig en björk som inte är avverkad i rätt tid eller torkad rätt. Den har vita partier av svamp som är ett tecken på fukt som inte kunnat avdunsta som den ska. Händer då man avverkar sent på säsongen eller då det är väldigt ogynnsamma torkförhållanden och kombinationen mellan de två. Ingen vidare energiutvinning i den klabben men den får gå med iallafall. Vi brukar försöka ta dom när vi eldar utomhus på vårkanten istället.

Eldat ute gjorde vi i mellandagarna då vi satte fyr på rishögarna nere på röjningen för det nya betet. Det brann bra i den lätta vinden, vissa delar av högarna ligger under snön så där brann det sämre på sina ställen, vi får gå hit till våren och kratta ihop det som är kvar. Det ska tas ner mer sly så vi kommer förmodligen elda fler brasor.

Kallt idag med lilarosa himmel. Hos oss har vi städat undan julen och pysslat om krukväxterna som alltid tar stryk den här tiden på året. Var ut till fåren för att titta till dom i kylan, alla låg ner i halmen och idisslade, ingen var på humör att stå ute i snön. Kloka djur, det gäller att spara på energin och värmen när det blir kallt. Jag har serverat julgran ute i rastfållan men den kan dom gnaga på imorgon, de får vara inomhus och vila idag precis som husfolket.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails