söndag 10 januari 2016

Att döda en hink eller två.

Kylan har haft den här gården i sitt grepp i några dagar. Allting blir lite mer besvärligt. Ett aber är vatten till djuren. Vi har inte eluppvärmda vattenkoppar utan kör med basic vattenkar modell murarbalja till tackorna och hinkar till baggarna. Vattenkaret är uppvärmt med värmeslinga runt om men den klarar bara hålla borta isen upp till -17 C sedan fryser det.

I baggarnas box har vi en hink som vi byter morgon och kväll. Under vintern fryser hinkarna runt om men hinner oftast inte bli bottenfrysa på dom timmarna. Men är dygnstemperaturen -30 då är det bara homogen is i sprucken hink man lyfter ut ur boxen vid utfodringen. Baggarna (och tackorna) dricker helst ljummet vatten direkt efter att de ätit. Är fodret torrt hö går det mycket vatten men är det blötare hösilage/ensilage går det betydligt mindre. Förr om åren brukade vi byta hinken mitt på dagen kalla dagar men det har vi slutat med då vi sett att de inte rör vattnet även om det bjuds den tiden på dygnet.

Det finns en myt att får klarar vätskebehovet på snö och is, det är fel. De vill ha rent och fräscht vatten, vill man att de ska få i sig mycket på en gång så serveras det gärna ljummet. Vid lamning kan en tacka suga i sig 10-15 liter ljummet vatten när hon är klar. Det är ganska mycket för ett får som i vanliga fall kanske dricker någon liter om dagen vintertid.
Nåväl döda hinkar ersätts med nya, möjligen köper vi bättre hinkar eller inte... baggarna har en tendens att stånga sönder saker så visst svinn blir det...

4 kommentarer:

Katarina sa...

Jag har de där svarta hinkarna som är lite segare. Fick stampa på dem rejält på morgon, -34. De håller ganska länge,

Annelie sa...

Ja det blir nog att investera några sådana på Granngården. Fast nu verkar det bli finväder några dagar!

Christina i Grannäs sa...

Ja, även vi kör med svarta hinkar, typ murarhinkar och gärna lite vidare då baggarna har lätt för att surna till om de inte har gott om plats kring huvudet.
Myten om att får skulle klara sig på snö är tyvärr ganska vanlig. Dessutom är fåren de mest kräsna vad det gäller vattnet, precis som du säger -rent och ljummet, annars får det gärna vara...

Högagärde sa...

Jag nog går det åt hinkar alltid men nu har vi fått riktigt mildväder här hos oss. Vi slipper vatten bekymmer men nu blir ju allt så fuktigt istället och man får strö massor hos fåren.

Ha det gott
Elisabeth

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails