fredag 31 juli 2015

Måla huset med linoljefärg.



Det ska ju bara göras! Vi målade framsidan och ena gaveln sommaren 2013, ifjol jobbade jag exakt hela sommaren så det fanns ingen ork eller tid att fortsätta. Men nu i år hade vi planerat att måla baksidan och södergaveln. Vad händer då? Jo det regnar nästan precis hela tiden!

Men nu har vi tagit itu med målandet efter några dagar med uppehåll. Skrapade sidan som är mot norr och därmed inte så dålig på en dag. Sedan regnade det konstant i fyra dagar, efter det uppehåll så vi kunde grunda de skrapade partierna. Efter det regn igen i två dagar och nu äntligen tre dagar med sol så vi har kunnat börja måla.

Vi tar flera pauser under parasollet, förmiddagskaffe, lunch och vätskepaus. Viktigt att ta det lugnt och jobba på i lagom takt. Trädgårdsmästaren har ju varit dålig i rygg, axlar och höft hela vintern och våren men jobbat iallafall. Just nu är han mycket bättre men att bygga ställning och klättra runt med plank och målarpytsar på stegar som en annan cirkusakrobat är inte alltid så bra för en sliten kropp. Själv blir jag bara mer och mer höjdrädd och håller mig på marken och stegpallen, kan klättra upp ett steg på ställningen men högst upp går bort.

Vi har en bra byggställning men den är tung att bygga. Den här gången reste vi hela husets längd och vi har inte varit snåla med bommar på de olika sektionerna. Det ska vara enkelt att höja och sänka nivåerna vartefter vi målar och ställning har vi gott om efter många års husrenoverande.
Vi målar med Ottossons linoljefärg. Grundar de renskrapade partierna med en blandning av 50 % kallpressad linolja, 35% färg och 15% balsamtepentin. Låter det suga in och torka två-tre dagar innan vi slutstryker med ockragul på fasad, varmgrå till foder och knutar och kromoxidgrön runt fönstren. Fönsterbläcken får även i fortsättningen vara naturligt galvade. De är en eftergift till modernare tider, tidigare var här påspikat diverse hopplock av utplattade plåtburkar och bitar av plåt i olika stadier av rostigt förfall.

När vi köpte gården för snart tjugo år sedan var den helt vitmålad med linoljefärg, endast fönstren och pardörrarna hade avvikande färg.  Inser att det hade varit verkligt modernt nu om vi fortsatt med den färgättningen :-) Men det var totalt omöjligt att vara ute på gårdsplanen utan solglasögon en solig dag med hela den stora vita fasaden som obarmhärtigt reflekterade soljuset. Så vi valde en för tiden och fasaden mer tidstypisk färgsättning. Hade det varit stående lockpanel eller bart timmer så skulle den blivit faluröd istället som är den typiska färgsättningen på norrbottensgårdar.

Nu har vi kommit mer än halvvägs med fasaden och vädret ser lovande ut några dagar till. Fördelen med linoljefärg är många bla tål den fukt även om hög luftfuktighet inte är optimalt målningsväder men vad gör man? Solen värmer upp luften bra på dagarna och baksidan har morgonsol från kl 4. Vi håller tummarna och målar vidare.

5 kommentarer:

Huset på berget sa...

Kanske inte alltid det roligaste jobbet men o så härligt när det är gjort. Vi har samma typ av byggställning och den är tung att arbeta med men väldigt bra när den väl är på plats. Vilket fint hus ni har!
Kram

Annelie sa...

Ja fint blir det, det får man tänka hela tiden. Måla är ganska rogivande faktiskt... förutom att man kan stressa upp sig över annat man vill hinna med när man står där och stryker färg :-) Blir spännande att se ert nya projekt här framöver!

MrsUniversum sa...

Fint blir det.
Och Haki-ställningar är säkra men det hjälper ju inte om man är höjdrädd :-)

Anders sa...

Ser jättebra ut, men själv är jag glad att alla mina byggnader är målade med mer bondsk Falu rödfärg.

Annelie sa...

I mitt nästa liv ska jag bara ha slamfärgade enplansbyggnader... eller tegel är nog ännu bättre. Fint blir det ju så man får känna sig väldigt nöjd då det är färdigt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails