måndag 20 juli 2015

Denna regniga sommar...

Vilken annorlunda sommar mot för ifjol! Här slås rekord i antal regndagar per vecka kombinerat med kyliga dagar och nätter. Här flyr fåren när Johan kommer körandes med pressen.

Vi slog vallarna söndagkväll 7/7, en vecka senare än vanligt tack vare den blöta och kalla försommaren men när vi slog var det blåsigt och soligt. Lite abrupt fick vi sedan pressa allt tisdag em/kväll. Jag brukar ju låta det torka två dagar för att få hösilage men nu var vi bara tvungen att få ihop allt då lantbruksväder-appen ändrade prognosen till ihållande regn redan på kvällen. 21.00 var sista bollen plastad och sedan började regnet som pågick i 5 dagar.

Nu någon vecka senare är jag glad att vi fick allt pressat eftersom det varit varannandags väder mest hela tiden. Jag lider verkligen med de som ser sina strängar ruttna bort i vätan. Väderappar är bra men har egentligen inte gjort det så mycket enklare. Det är mycket magkänsla om det inte är ett bergsäkert högtryck som parkerat sig i regionen, då vet man att man har flera dagar på sig att få in allt.

Nåväl vi får se vilken sorts foder det blev när vi sedan öppnar första balen. Mer ensilage än hösilage iallafall. Skönt är att vi även kommit över flera balar med rybshalm så kommande vintersäsong är ströet ordnat.

En fundering som Johan, som slår och pressar åt oss och själv är potatis- och vallodlare, hade är att delvis gå över till rörflen. De senaste åren har det varit flera blöta höstar med följd att kornet inte går att få in torrt. Det blir istället tröskat och skördat ofullgånget och fruset, halmen är rutten och duger inte att sälja som strö. Med rörflen skulle han kunna leverera fin halm då den med fördel sködas på våren och jobbet med vissa vallar skulle minska då rörflen är flerårigt.

Att odla är tidvis väldigt pressande, väder kan verkligen ställa till med stora problem och hålla en sömnlös. Vi håller fortfarande på att anpassa oss till den mark vi har, rätt antal djur för att hålla oss med eget foder och bra bete kombinerat med naturvård är en avvägning och inte alltid hugget i sten, År från år så påverkar väder och vind mer än man kan tro.

5 kommentarer:

Ankis liv på landet sa...

Kontrasterna är som du skrev stora gent emot förra året. Här är det samma som för er, fler regniga dagar än soliga. Kallt 14-16 grader bara. I år har vi ju inte behövt bry oss om foder då livet är på väg i förändring men vi ser ju hur jobbigt grannarna har haft det.
Hoppas verkligen att hösten blir fin med mycket sol.
Ha det gott!
Anki

Anders sa...

Hur har det gått med odlingarna i övrigt? Här har det kyliga vädret saktat ner det mesta. Bina flyger knappt, chilin har inte börjat blomma och jag har inte sett en enda liten grön tomat än så länge.

Annelie sa...

Hej Anki, nu har jag läst ikapp på din blogg. Det är både jobbigt och kul med förändring. Förstår ert val, självklart är det viktigt att er lille kille får det så bra som möjligt. Då är valet ganska enkelt när man funderat ett tag. Kommer säkert att bli mycket bra för er!!! Håller tummarna för att Eriks behandling blir så lyckad som möjligt, lilla killen som ska ha hela livet framför sig precis som andra barn!

Anders, din fråga blev ett helt inlägg! Denna odlingssäsong går nästan till historien som den uslaste av usla :-) Det är bara trädgårdsmästaren som fått mig att tänka lite ljusare och inte vara sån "bakåtsträvare" när jag skrivit om odlingsförhållandena denna sommar. Även vi har haft få pollinerare (bin, getingar och humlor) Men det är tur att det finns humlor för de verkar klara de bistraste väderförhållanden.

Anthony Garden sa...

My favorite pictures :)

Annelie sa...

Thank you Anthony! I love sheep, well that you already know :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails