tisdag 28 juli 2015

Hur eländig odlingssäsong har ni?

Fick en fråga förra veckan av Anders hur det går med odlingarna här hos oss. Tja vad ska man säga, på en skala 1-10 över misslyckad frilandsodling ligger vi nog på en stark 8:a.
Vi har haft ovanligt kallt med nattempertur ned till 2-3 grader i juli!! Ansenliga mängder med regn på det kombinerat med få soldagar så blir det inte mycket klorofyll i bäddarna. Vi har aldrig varit med om en sådan här kall och blöt sommar vad jag kan minnas. Man tappar ju lite inspiration då det är blött och geggigt hela tiden så vi har verkligen varit dåliga på att sköta om trädgårdslandet.

På bilden ser man delar av vårt nyanlagda jordgubbsland. Närmast är det jordärtskockan som äntligen tagit fart. Bakom den spenslig blast av lök och längre bak romansallad som trädgårdsmästaren förkultiverat i växthus... tursamt nog. Man kan ju jämföra den bilden ovan med den i spalten här till höger, så kan det se ut en gynnsam sommar då vi verkligen bryr oss om odlingen.

Morötterna och rödbetor är på gång och potatisen kämpar på då den trivs bra i svalare väder. Ärtskidor kryper sakta uppåt nätet. Sedan är det fröogräset som frodas men det gör det ju alltid oavsett väderlek. Det är ungefär 14 dagar försenat med tillväxten och den kan vi aldrig ta igen. Vi hoppas att augusti blir varm och solig det skulle kunna förbättra skörden en del. Nu ska vi bara ta ta tag i ogräsrensandet också

I växthuset frodas det, vi har skördat en hel del tomater och gurka. Däremot så har trädgårdsmästaren rensat ut flera gurkplantor av udda sorter på grund av mjöldagg. Något som däremot verkar trivas är chilli, den växer ju naturligt på platser med varierad dygnstemepratur och det är precis det vi har haft här hela sommaren! Slanggurkan är ett säkert kort mitt i sommaren, i juni hade vi flera plantor av sorten Sprint som gav tidig skörd med lite mindre gurkor.

Förra säsongen var det varmt och tacksamt odlingsväder för både friland och växthus om man hade fri tillgång till vatten, faktiskt nästan för varmt i växthuset. Det här året är frilandsodlingen sen pga av kyla och regn men kan ta sig om vi får en fin augusti, växthuset däremot är perfekt med lagom temperatur och fukt, förutom gurkan som inte trivts så har övriga sorter vuxit i jämn takt med få angrepp av bladlöss som vi alltid får tack vare en stor frodig björk vid knuten.

Vi bor i växtzon 6 så skörden är alltid på sensommaren för oss däremot blir det ju problem om den är försenad då hösten kommer snabbt efter augusti månads utgång. Denna odlingssäsong är med andra ord ganska eländig men inte totalt bortkastad, vi kan få en fin slutspurt tack vare vårt dygnsljus kombinerat med lite gynnsamt väder!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails