torsdag 3 juli 2014

Strilar och gödselvatten

Äntligen har gurkan kommit igång, efter flera svala dagar så kom solen och värmen. Fast just nu är det regn hos oss men det är en helt annan temperatur i luften tack och lov! 
Grön och frodig gurka tack vare gödselvatten.

Gödselvatten vattnas med kanna utan stril. Strilar har vi gott om på den här gården, gamla fina strilar i olika modeller och storlekar. En gång i tiden har de suttit på en specifik vattenkanna men nu ligger de som stilleben lite här och var. Fullt funktionsdugliga men inte så ofta i bruk. När man ser dom så här förstår man deras olika förmåga att sprida vatten, det ska vara rätt stril till rätt bevattning och vattenmängd.

Mera strilar också lite buddor på det...

Gödselvatten gör vi av färsk fårspillning som vi lägger i en nätsäck/potatissäck i en vattentunna. Gödseln grepar jag upp från ytan på ströbädden så det är en del halm i den också. Så här års är fårskiten lös och mer som komockor så lite halm som bindemedel gör att den håller ihop bättre. Vattnet får dra några dagar sedan är det bara att vattna med den. Fungerar finfint för oss, kan tillägga att vi lagt lite extra aska i tomaternas bäddar i växthuset. Vi fick pistillröta för några år men efter att vi "kryddat" med extra aska så har vi sluppit det.

4 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Bra inlägg, nu påmindes jag av att det är dags att göra mer gödselvatten. fast jag kör med nässlor och inte skit. =)

Jag älskar strilar! De är så vackra, och så varerande! Jag brukar kika efter dem på loppisar, men hittar tyvärr aldrig några. Men fina, de är det. Kul att se att någon annan också gillar dem, att de inte bara är en bevattningspryl utan att de också har ett estetiskt värde!

Annelie sa...

Här hinner alltid nässlorna sätta frö innan jag kommer på det. Så nu blir det med gödsel istället. Ja visst är de vackra, kul att det är fler än jag som upptäckt deras dekorativa sida :-)

Linda Färnevik sa...

Gör det något att de går i blom då? Det gör ju mina också, men när det har göttat ihop sig några veckor som verkar fröna högst ruttna och döda, för det har aldrig blivit några nässlor där jag vattnat sedan...

Annelie sa...

Ja men vad bra, rötade frön är förstås inte så livsdugliga, ens om det är en nässla. Då ska jag prova det också!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails