lördag 19 juli 2014

Natt kl. 01.30

Jag har några lamm som går igenom trådarna längst ned på betet, ful ovana som vi måste få ordning på. Anledningen är mindre väl fungerande elstängsel och påhittiga lamm. Längst ned på vänster sida om stängslet ser man några svarta och grå prickar, där ska det inte vara några lamm och beta just nu...

Klockan är halv två på natten, det är ljust men dimmigt och jag har gått ut för att kolla vad som står på då det nyss var ett himla liv i hagen, Storspoven varnade med sina höga distinkta drillar så att jag vaknade av oljudet. Efter ett tag ser jag en liten skuttande figur som far runt lite planlöst långt nere på vallen, unga mickel räv var på besök. Våra tackor är kloka så de går genast hem med alla sina barn, även om lammen är stora nu så vet man ju aldrig vad som kan hända.

Det är svalt och skönt ute, vi har full sommarvärme på dagarna och då ligger de helst i skuggan och idisslar, går bara ut i den solgassande hagen korta svängar. Men däremot på natten så betar de intensivt eller bara står och njuter av svalkan.
Tänk att vi fick riktig sommarvärme i år, man ska inte klaga men en aning kvalmigt och tungjobbat är det när solen gassar. Allt som ska göras på gården gör vi under kvällarna, dels för att jag jobbar men sedan så är det helt enkelt för varmt dagtid.

Sommarvistet eller vindskyddet är en typisk gisten ängslada som som är en vanlig syn på vallarna i Norrbotten. Den har sackat ihop tack vare väder och vind men främst för att någon sågat upp ett hål på långsidan utan att spara de två nedersta stockarven intakta. De kan för all del ha ruttnat upp också men jag tror att den tidigare ägaren varit lite för obrydd om ladans framtid och helt enkelt sågat upp hålet för långt ned utan att tänka på att hela konstruktionen försvagas. 

Plåttaket är ett typiskt man tager-vad-man-haver tak som ligger ovanpå det gamla sticktaket. Fullt fungerande och tätt så det är inte därför timringen farit illa. Den här ladan ska vi plocka ned och timra upp på ett annat ställe, kanske i höst rent av. Den ska rätas upp och få ny syll, även i fortsättningen ska den fungera som sommarviste för våra får men på en annan plats. 

Lammen som går genom eltrådarna kommer sist, i full karriär vilt bräkande efter sina mammor. Sedan blir det lugnt då alla hittat varandra och de har fått dia lite för att lugna ner sig efter att ha kommit efter när hela flocken gick hem. Ja och så här håller det på natt efter natt. Nu är det snart dags att skilja från, det brukar vi göra i augusti så någon vecka till får de gå tillsammans.

4 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Dessa får, de är allt bra påhittiga! =)

Vacker dimma!

Annelie sa...

Ja snabbt hittar de lösningar på att få äta grönare gräs. Det var jordningen som glappade, så nu är det full fräs på stängslet igen!

Viola_T sa...

Magiska nattbilder! Inte underligt att dina får trivs med ljuset och svalkan nattetid.

Obrydd var ordet, ett fint ord som visar på motsatsen till byggnadsvård ;-) Fint engagemang att ni tar hand om en ängslada, de försvinner i snabb takt i "Norrland" där de funnits i mängder.

Annelie sa...

Ja vi vill ha den kvar, ladorna verkar mest vara i vägen för den nya generationens jordbrukare. Har sett flera exempel där man helt enkelt river dom, trots att de är hyfsat hela och har plåttak. Tror inte vi har ett enda rädda-ladan-projekt i vår kommun, däremot har Avans by i Luleå haft ett så där är alla lador restaurerade... Traktorerna får köra i rondeller runt dom när de slår:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails