lördag 26 juli 2014

Prunkande växthus och finfina maskrosor

Hela Sverige har ju toppenväder just nu. Hos oss har temperaturen legat kring (ovanliga) 30 grader C i skuggan dagtid och 18-20 på nätterna, så har vi haft det i 4 veckor!

Jag arbetar inomhus hela dagarna förutom då jag serverar eller hämtar disk på vår stora uteservering. Det är olidligt varmt när jag kliver ut från den komfortabla AC-kylda serveringen för att hämta eller lämna något till gästerna som sitter i skuggan under våra stora markiser och svalkar sig med en kall öl eller ett glas rosévin.
Vi går ju inte precis omkring i shorts och linne när vi arbetar och både kök och diskrum blir extremt varmt och fuktigt.
Hursomhelst är jag väldigt glad för investeringen i en kylanläggning som gör att vi orkar med våra långa arbetspass, gästerna uppskattar den också då inte alla vill sitta ute i solgasset och svettas.

Värmen är iallafall bra för växtligheten i vårat växthus, vi vattnar och låter dörrarna stå öppna dygnet runt. Det blir olidligt hett här inne dagtid.
Mycket vatten går det, den här veckan har kommunen gått ut med telefon- och sms-meddelande till alla abonnenter om att vara återhållsam. Det trots att vi tar vatten från Luleälven, ja inte ytvatten som Luleborna får hållas med utan en grundvattentäkt från en av öarna i älven, så hinner inte anläggningarna med att filtrera och lufta det som pumpas upp.
En vattenläcka nu så kollapsar vattenförsörjningen. Tur att vi har egen brunn till bevattning, men djuren får lyxigt kranvatten i sina vattenkar, det mår dom bäst av.

Årets odlingar är något överdrivet många till antalet, många sorter och flera exemplar av varje gör växthuset tätt av grönska. Vi som brukar ha gott om yta för umgänge här inne får knappast plats.
Trädgårdsmästaren erkänner själv att det blev lite mycket av allt, men det är svårt att kasta bort plantor så nu under sensommaren får vi frossa i tomater aubergine, paprika och gurka.

Det ironiska är ju att det här året har jag inte avsättning för våra goda tomater och paprikor på caféet eftersom jag precis i detta nu håller på att sälja det, vi får äta upp det själva helt enkelt.
Nedräkningen har börjat, på tisdagkväll låser jag dörren för sista gången och lämnar nycklarna till de nya ägarna, vemodigt men skönt på ett konstigt sätt.

Gurkan har klarat sig från mjöldagg (peppar peppar ta i trä), de når upp till taknocken vid det här laget och fortsätter blomma.
Det är härligt med tropisk värme men fåren gillar det inte något vidare. Vallarna är knastertorra, helt sönderbrända på sina ställen.
Tur att vi har en del mark med kall fuktig jord som grönskar trots solgasset, sedan så är det en vall som är full av maskros som också ser frodig ut, pålrötter är finfint när solen gassar och tar död på allt annat! Det är väl någon mening med ogräs verkar det som...

4 kommentarer:

Viola_T sa...

Norrbotten äger!

Annelie sa...

Jamen eller hur?!!

Christina i Grannäs sa...

Ert växthus gör mig grön(!) av avund!
Vad spännande att du sålt företaget! Blir det semester nu eller har du/ni nytt arbete på gång? Brukar vara svårt att både ta semester och sluta arbeta när man haft de "företags-liv" som er familj haft...

Högagärde sa...

Jag har säkert sagt det förut men ert växthus är underbart.

Ha det så gott i sommarvärmen.
Elisabeth

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails