lördag 29 mars 2014

Tjockisar i solskenet

Första lamning är beräknad till 11/4 plus minus några dagar. Sedan ska det rulla på i två veckor ungefär. Baggarna fick gå med i 13 dagar innan vi tog bort dom. Jag är ganska säker på att alla elva som gått med baggen är dräktiga, två småtöser slapp bli betäckta i år, de är fortfarande som små gaseller.
Den här bilden är tagen tidigare i veckan, det är skare och gnistrande ljust ute. Tackorna går inte ut i djupsnön utan håller sig till sina upptrampade stigar, från fårhuset ner till matplatsen i hagen. Ett gäng tjockisar som njuter i solskenet.

Det blir varmt och skönt mitt på dagen men är så pass snöigt så att ligga ner är inte aktuellt. Efter att jag tog de här bilderna har vi haft plusgrader och blida så snön har sjunkit ihop ytterligare.
Då får man ta spettet och hacka fram några små rännor för att få bort vattnet som smälter runt foderhäckarna, det sluttar som tur är bra ut mot hagen.

Det har blivit en komprimerad vårvinter hos oss. Den här isiga slaskvintern har verkligen varit jobbig. Men när det så kommer ett nytt gnistrande vitt snötäcke och dygnstemperaturen återvänder till det normala dvs kalla nätter med solsken på dagarna då känns allt helt normalt igen!
Det ska vara så här i mars innan den riktiga våren kommer, skare som bär en vuxen och solsken som värmer vid ladväggen.

Vi har promenerat ner i höst- och vinterhagen för att se hur viden växer. Det här partiet är dyigt och myrlikt under sommarhalvåret, ett riktigt mygghål som inte passar för får, det glömmer man bort när man går här helt obehindrat på snön.
I bakgrunden syns stenladugården som vi använder som fårhus och timringen som är fårens sommarviste. Här var tidigare helt igenvuxet med sly men sedan fåren satte sina första klövavtryck på den här gården har de, med viss hjälp av oss, betat, gnagt och i det närmaste utrotat all sälg i den här hagen.
De kan vara väldigt effektiva och snabba, ibland kanske man vill ha kvar något som grönskar och frodas ovanför marknivå. Numera har vi lärt oss och försöker därför avgränsa och stängsla in så de inte ringbarkar vartenda träd eller buske de kommer nära. Angenäma problem i slyriket!
Jag funderar ibland hur de som har getter bär sig åt då de är foderomvandlare av stora mått som kan tugga i sig allt möjligt.

2 kommentarer:

Christina i Grannäs sa...

Även här var utsikten i stort sett obefintlig innan fåren för dryga 20 år sedan kom.
Jag var ordentligt irriterad på farfar i huset den gången när han sågade ner den ENDA rönnen på hela skiftet pga av att rönnen var ivägen för sikten mellan hans köksfönster och postlådan!

Annelie sa...

Haha, ja när det väl börjar försvinna träd och buskar på naturlig väg så vill man ju att vissa personer ska hålla sig lugn med motorsågen och busksaxen, jag har liknande erfarenhet...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails