tisdag 1 april 2014

Fler matplatser och foderstat

I takt med att magarna växer så har det blivit trångt om utrymme. Vi har rakt foderbord inne som vanligtvis rymmer 11 vuxna tackor utan problem. Nu har vi 13 tackor varav 11 är dräktiga med präktigt stora magar. Vi har sedan tidigare en portabel dubbelsidig höhäck som vi använder i lamningstider, den har fungerat som extra matplats sedan i höstas.

Nu köpte jag en till så det aldrig ska vara någon trängsel kring grovfodret, den kommer också till användning i lamningsboxen och senare lammkammaren där vi alltid brukar servera torrt ängshö till dom små.
Det är alltid fyra tackor som står på de bästa platserna, de flyttar sig nästan aldrig, och inte oväntat så är det våra äldsta damer. De yngre provar äta på olika platser och kivas om tuggorna men de har också en rangordning kring vad som i deras värld är den bästa positionen kring foderbordet.

En annan sak som är bra med utrymme kring foderbordet är att man kan undvika bukmuskelruptur, Djurhälsovården har noterat att fler tackor råkar ut för det kring foderbord med trängsel. Tackorna trängs och buffar på varandras magar så att de kan få bråck och det vill man ju slippa både som höggravid tacka och fårbonde, risken är också större vid raka foderbord än runda ska jag kanske tillägga.

Det går mycket foder nu, i den foderstat jag gjort med hjälp av grovfoderanalysen från Eurofins och Birgit Fags foderstatsberäkning så ska varje tacka äta 2,7-3 kg hösilage (lite beroende på torrsubstans) om dagen plus foderblock/kraftfoder. Samtidigt så får man räkna med spill också då vissa balar är grövre än den som jag analyserade så vi lastar på foderbordet ordentligt.

Än så länge mår alla bra och har fint hull men som sagt lammen växer mycket de sista två veckorna. I helgen har jag byggt en lamningsbox så det finns en färdig ifall någon lammar tidigare än beräknat, det är bra att ha en eller två färdiga så man slipper börja slamra med grindar mitt i lamningen.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails