lördag 19 april 2014

Årets lammungar, världens sötaste lamm och inga flaskisar än så länge...

Mimmi som fick fyrlingar har fårhusets sötaste lamm. De står fortfarande i box med sin mamma. Eftersom de var såna minilamm så har vi inte bråttom att släppa ihop dem med övriga. Tackan får i lugn och ro återhämta sig och dia alla fyra i tur och ordning. När de är så här små och tackan är i god kondition så räcker mjölken gott och väl. Kan bli problem när de växer till sig och behöver dia mer så man få ha lite koll.

Två tackor och två baggar som är hur pigga som helst. När jag vägde dom efter fyra dagar så visade vågen 1,4 kg på tre av dom, den svarta baggen som är störst vägde 2,4 kg. Skulle tro att man får dra av 300-400g för att korrigera födelsevikten.
När en vuxen tacka av den här rasen får tvillingar så väger lammet ungefär 3-4 kg.

Så här kan det se ut när jag kliver in i stallet på morgonen. En tacka lammar medan resten står och äter, det är lugnt och tyst, man hör bara lite mumsande och tackans småprat med lammet. Det är ledartackan Lillis som får sin första av tre, hon får alltid stora kraftiga lamm, i år vägde varje 3,5kg.

När första lammet är fött brukar jag locka in tackan i egen box. Håller lammet framför nosen på tackan medan jag backar in i boxen, är tackan normal så följer hon med. Våra tackor är så pass tama så det här är inget problem men ungtackor kan vara lite vimsiga så dom får man ta det mera stegvis med. De måste få nosa och slicka på sitt lamm hela tiden.
Här är det syrran som ska assistera lite så första lammet hittar spenen medan Lillis slickar rent det andra.

Nu har vi tre tackor kvar som ska lamma, hoppas det inträffar innan tisdag. Skönt att vara ledig och hemma utan att stressa fram och tillbaka mellan gården och jobbet.
Än så länge har vi bara haft ett felläge, det lammet var antagligen dött och kom med nacken först och benen under sig, var lite jobbigt att räta ut då det hunnit bli torrt och tackan inte hade några värkar. Men sedan så kom två fina tacklamm, de hade så bråttom ut att de försökte komma samtidigt, tusan också jag hade tre klövar i händerna när jag skulle hjälpa till.

Att sedan reda ut vilka klövar som hörde till huvudet som också ville ut tog några minuter. Det blir bättre med plats när man fått ut ett lamm så det var inga problem att försiktigt trycka tillbaka det tredje lammet som ville ut samtidigt med det andra.
Har det varit problem och långdraget så hjälper jag till så det ska går fortare med resten, lammen klarar det oftast bra men tackan blir ju trött om det tar för lång tid.

Det här är Sparris (den yngre) hon är stor som ett hus, stånkar och pustar. Just henne missade jag att skriva ett betäckningsdatum på. Jag skrev ju upp datum när baggen betäckt tackan (enligt vad jag kunde se) och det har stämt på alla hitintills, på dagen eller dagen efter har alla lammat. Nåväl hon är stor men magen har inte sjunkit ner riktigt så det är nog någon dag bort.

Att vi har satt in kamera och att jag skrivit upp beräknat lamningsdatum har verkligen underlättat, känns som om vi har lite mer kontroll. Men trots det så vet man aldrig vad som väntar en när man kliver in i fårhuset.


Hur har det gått för svarta Frökenfröken, tackan som jag ska ta bort för att hon alltid ser till att vi får flasklamm?
Ja i år har hon fått dom här fina, eftersom hon inte klipptes i höstas så har hon antagligen inte släppt så många ägg, flushing håller vi inte på med medvetet, men oktoberklippning och bra foder kan göra att det blir så iallafall.
Den här gången hon fick lamma klart och dia båda lammen innan jag tog in dom i box, störde så lite som möjligt. Alla andra tackor höll sig vid foderbordet och åt, även ungtackorna som kan vara väl så nyfikna på nya flockmedlemmar.

Ingen stress och så naturligt som möjligt verkar vara receptet plus att det bara kom två krabater som hon kan hålla reda på utan att bli helt vimsig. Ja hon har faktiskt varit en riktig mönster-tacka den här gången. Så nu vete sjutton hur vi ska göra med henne i höst. Fina lamm blev det också, en av varje sort både till färg och kön, födelsevikt 4 kg var.

Glad påsk till er alla!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så kul att få följa med hur och se hur det är att ha får! På bild ser det så mysigt ut.

MrsUniversum sa...

Fasen så gulliga, det är inte mycket som slår lammungar i söthet. Hur de skuttar och krumbuktar sig är också nästan oslagbart.
Lyckliga du som har så många!

Christina i Grannäs sa...

Ja, lamningsboxar är ett måste! Tyvärr blev det lite fel i tanken här i morse så nu har vi ett lamm som tackan inte vill ha och därmed extrajobb och i slutet kanske ett flasklamm...

Kul med tackan som skötte sig exemplariskt mot alla odds ;-)

Annelie sa...

Ja lamm är bara för söta, så till den milda grad att man inte alltid är så rationell när det uppstår problem med dom.

Ja visst var det roligt med Frökenfröken och hennes fina lamm, tror hon får stanna ett år till :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails