lördag 8 mars 2014

Fårhus!

Vi har varit och hälsat på i Boheden, Överkalix. Katarina har byggt ett nytt fårhus till sina Finullsfår.
Här är hon med sin äldsta tacka Sally som kommer från oss ursprungligen, en väldigt kelen och snäll tacka som man lätt hamnar i gosposition med.

Eftersom jag sett och hört på hennes blogg "Ordvinden" om bygget så var jag förstås nyfiken på slutresultatet. Trädgårdsmästaren som alltid tycker om att åka på tur var kanske en aning dämpat entusiastisk eftersom han vet att jag väldigt gärna vill att vi ska bygga något liknande.

Det är förprövat för 40 tackor, idag har Katarina och Sture 13 tackor och två baggar så det finns yta att växa på. I slutet på december var det så pass klart att fåren fick flytta in, det är fortfarande lite att fixa men i stort är det färdigt.

Golvet är packad grusbädd med gjuten kantbalk runt om, eftersom taket kom på i november-december så är det snö och is på "golvet" men halmbädden är tjock och fungerar bra ändå.

Stora skjutportar på gaveln så att traktorn kommer in när ströbädden ska ut. På långsidan finns tre mindre skjutportar som leder ut till rastfållan där de utfodrar i rundbalshäck.

Baggarna har en egen box med egen utgång till sin hage, det fungerar visst bra att ha dom bredvid varandra. Jag undrar om mina baggar skulle gå med på det? Antagligen går det när man vänjer dom från att de är små lamm. Så fort tackorna blir betäckta och dräktiga är de ju inte lika lockande längre. Flyttbara trägrindar bildar box med rejäl höjd till både tackor och baggar.

På de väggar där inga skjutportar är monterade sitter gamla fina fönster som ljusinsläpp, precis som jag skulle göra om vi byggde. Själva boxen är byggd så att det finns utrymme runt om till inspektionsgång, ungefär en meter från ytterväggen.

Skönt att se får som trivs i sitt hus, några ligger inne och idisslar medan andra står ute och mumsar hö i solskenet.

De blir en del spill när man utfodrar så här men å andra sidan så bidrar det utdragna, som de ändå inte vill äta, att hålla det torrare runt balen. Jag var så inne på att ta bilder av får och fårhus att jag missade en rättvisande bild på utsikten, de här fåren har fin sjöutsikt kan jag meddela, den kan bara anas här.

Vindväv i gavlarna, kondensskydd under plåttaket och ett parti med ljusinsläpp mitt i plåttaket gör det ljust och friskt här inne. På takstolarna sitter flera armaturer, både nattbelysning och bra arbetsljus så det går att få riktigt ljust även under de mörka vintermånaderna. Uttag för värmelampor sitter på flera ställen.

Mer ljusinsläpp på långsidan som vetter mot skog och väg.

Den varmbonade herdekammaren blir ett bra krypin att värma sig i under vaknätter eller när det strular med något svagt lamm, skönt att kunna värma upp en liten yta när det är minusgrader ute. Det är i det här utrymmet som ingående vatten är indraget, i dagsläget tänker Katarina ha en vanlig tappkran så hon kan fylla vattenkaret härifrån.

Inga uppvärmda vattenkoppar planerade än så länge. Själv tror jag det är svårt att få dom att fungera utan haverier och problem då vintern är ihållande kall vissa perioder, bättre att fylla på uppvärmd balja och slippa sönderfrusna ledningar, det fungerar nog hyfsat när man inte har så stor besättning. Det verkar som om vi tänker lika där.

Till vardags används den lilla dörren.

Det var så fint och soligt den här dagen men precis lika halkigt och isigt som hemma hos oss, tur att det finns spark även här, hur skulle man annars ta sig till fårhuset utan att halka och bryta någon hand- eller fotled?

Från boningshuset har man uppsikt över rasthage och fårhus. De har tänkt till och satt snörasskydd på taket. Behövs då utgångarna är där dom är. Hos oss har vi inte det och det är ganska läskigt när blidan kommer och all snö och is rasar ner, vi försöker raka ner det mesta innan det händer. Skräcken är ju att någon tacka får alla snömassor över ryggen, de är snabba i reaktionen med det kan bli trängsel vid dörren så inte alla hinner undan.
Sedan är det en bonus att slippa skotta undan allt nerrasat också.

Mellan tummen och pekfingret ungefär 200 000:- har det kostat, de har gjort mycket själva men lejt till tillverkning och montering av takstolar, läggning av plåttak och all eldragning. Jag tycker det är en bra prislapp för det här fina bygget. Skönt att se ett fungerande fårhus för den prislappen!

Det är så trevligt att träffa likasinnade som brinner för sin bygd och gillar får, det finns alltid mycket att prata om. Blir bara för sällan, men nu hann vi träffas innan våra respektive lamningar drar igång, hoppas det inte dröjer så länge till nästa. Efter gott fika och en massa prat så åkte vi hemåt till vår egen gård flera idéer rikare, jag känner mig väldigt inspirerad till att så smått börja en projektering av fårhusbygge på Fyragårdarshöjden, tack Katarina och Sture!

Glömde förresten att ta den där bilden på ritningarna men det kanske vi kan lösa på annat sätt...

5 kommentarer:

Livet på Nedergård sa...

Vad ljust och fint och fräscht med nytt! Man blir lite avis :) Kan bra tänka mig att du blev inspirerad!

Annelie sa...

Javisst, det kostar ju inget att planera och skissa lite!

Katarina sa...

Fina bilder och sammanfattning, med än vad jag lyckats med!

Skickar ritningar!

MrsUniversum sa...

Så trevligt ni fårägare verkar ha det i Norrbotten! Och vilket fint fårhus, helt i trä. Mmm...

Annelie sa...

Tack för det Katarina! Ja visst är det fint, trä är bäst.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails