söndag 26 januari 2014

Vedboden.

Stapla ved är ju något som många gårdsägare ägnar vår och sommar till. Här hos oss har vi två system för vedförvaring. Det här är ett av dom, plastbackar som trädgårdsmästaren samlat på sig genom åren. Vanligtvis så kommer de köpta perennerna packade i sådana här luftiga, staplingsbara backar. Dessa packar vi den torra veden i och ställer in i vedboden. Sedan när vintern kommer är det lätt att bära in de färdiga vedbackarna och stapla i farstun och hallen innan man fyller vedförvaringen inomhus.

När vi eldar som mest så tar vi in flera och travar upp dom bredvid öppenspisen i salen, vi hoppar över det där med att sätta dom i någon snyggare vedlår/vedkorg, det blir mest praktiskt för när det är kallt eldar vi många brasor och då duger det inte men några "snygga vedkorgar" eftersom de töms i ett nafs. 


Brukar tänka på det där med snyggheten när man ser inredningsreportage med den lantliga stilen. Då är det ofta en fin eldstad utan skräp och damm, inte ett endaste sågspån eller söndersmulad bark som stör den fina bilden. Verkligheten ser förstås annorlunda ut och för oss som eldar för att hålla värmen. Det är ganska uppenbart att de flesta lantlivsreportage inte visar verkligheten.



Vedboden är en del av timringen som är det ursprungliga stallet. Här var plats för två hästar som stod i spiltor med foderbord. De två nordsvenskar som stått här har nog haft det ganska varmt och gott men en aning lågt i tak. Vi har rivit ut inredningen, skottat bort sand och mossa från innertaket (som var halvruttet) och tagit bort det murkna trägolvet sedan har vi kärrat in grus på golvet, så nu är det ett torrt men kallt förråd för en del av våra trädgårdspryttlar.

På andra sidan timmerväggen är dasset med fem platser plus gödselhögen som hör till stallet, väldigt praktisk förvaring och kompostering av all dynga!. Förr var det självklart så att gårdens avträde och gödsel var rikedom, inget fick förfaras allt skulle "återanvändas".

Det är ett tag innan vi ska plantera om pelargoniorna och rulla ut vattenslangarna igen men nu är vi på rätt väg i alla fall. Men det ska eldas många brasor i köksspisen och kaminen innan den riktiga våren är här!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails