tisdag 9 juli 2013

Hej hej...

Lever och har hälsan, tack, tack - om ni nu undrar över tystnad och noll aktivitet här. Arbetar, arbetar och arbetar, både på företag och hemma på gården.

Bjuder på en bild av dagens växthusskörd, slanggurka vs kinesisk gurka. Båda smakar förträffligt, den kinesiska har ett grövre men smakligt skal.
Sallader av olika slag gör jag många av denna tid på året både hemma och på jobbet. Jag är ingen snobb vad gäller knivar och annan köksutrustning. Faktiskt är favoriten här hemma en gammal brödkniv! Kockknivarna hänger prydligt i rad men det är den här jag helst greppar här hemma.

För övrigt skrapar vi hus, klipper gräs och försöker hålla det allmänna förfallet stången mellan arbetspassen. Skrapandet har tagit ny fart sedan trädgårdsmästaren återkommit från fjällfisket. Snart kan vi börja grunda första sektionen innan vi flyttar ställningen till nästa del av huset.

Vårt hus är snett och vint som gamla hus ofta är. Det har inte blivit värre med åren utan är helt enkelt snett från början. Huset sluttar från knut till knut, på framsidan hela 20 cm. Det blir ca en cm per meter utslaget på husets längd.
Här syns det på väggens liggande panel hur snickarna har fått knåpa med anslutningen av vägg och takfot, panelen är original från sekelskiftet 1800-1900, den har stoppat förvånansvärt bra med tanke på det soliga läget. Men så är panelen målad med linoljefärg och glipor som uppstått är kittade. De lagningarna är vi försiktiga med när vi skrapar, onödigt att dra loss något som sitter som fastgjutet och fungerar bra att måla över! Panelen är lagad på några ställen och skarvar är rejält förankrade i timmerstommen med handsmidd spik.

Måste vara tålmodiga timmermän och snickare som har gjort vårt hus, själv skulle man antagligen valt en stående panel som är mer förlåtande och trollar bort ett sådant här "byggfel".
Hyvlade fasader var nog synnerligen modernt och visade på välstånd när den sattes upp på den här norrbottensgården, trots timmermannens (förmodade) råd om olämpligheten på ett sådant här snett bygge.

Så något helt annat...
Klippa gräs pysslar jag med lite nu och då eller mest hela tiden nu när det växer som mest. Röjsågen med snöret påkopplat är mitt bästa redskap. Jag har nött ut några genom åren. I söndags kväll gav den senaste bara upp så nu är den är på service. Men jag har en gube som vet vad jag blir överlycklig av, fick en sprillans ny röjsåg med automatisk matning på tråden av honom.

Det blev gårdagens överraskning efter middagen, inget blingbling här inte! Nä, en rejäl arbetsmaskin som jag var tvungen att testköra bums. Går tyst och effektivt och som sagt bara några tryck på trådspolen så matar den ut ny tråd. Eftersom vi har elstängsel, både fasta och temporära som vi sätter upp på åker och naturbeten, så är det här ett måste. Vi funderar på vanliga stängsel med fårnät men har inte kommit oss för, det är mycket jobb med dom också. Det lutar åt en eller två hagar med fast stängsel men det blir inte den här säsongen i alla fall så den här kommer att få jobba mycket här framöver!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails