tisdag 30 juli 2013

Fagernäs Trädgård är till salu

Nu gör mannen och hans kompanjoner slag i saken och avslutar sina år med handelsträdgården och blombutiken, Fagernäs trädgård AB. Trädgårdsmästarens syster har redan gått i pension men arbetat vidare till och från under senaste året. Kusinen med fru tänker pensionera sig under hösten och trädgårdsmästaren själv ska hitta på något annat. De fyra har alla arbetat många långa dagar i företaget som har några extremt jobbintensiva månader under året, framförallt under vår och sommar.

Den här bilden är fotad i 3:ans drivhus som i början på juni är helt proppfull med sommarplantor, det är oftast här eller i något av de andra drivhusen jag hittat trädgårdsmästaren med vattenslangen och strilen i högsta hugg, lätt stressad över att alla hans skyddslingar torkar.

Finaste Cosmos, en favorit, den här gillar jag verkligen så även i år har vi den hemma på gården i en kruka med silvriga och limefärgade växter till.

Eftersom jag nu skriver om mannens företag här så kan jag ju passa på att förse er med några fakta. Vem vet, det kanske är någon som är intresserad av ett väl inarbetat företag med en rejäl kundstock i Boden!

Fagernäst Trädgård är ett företag som drivs i tredje generationen. Det startades för 90 år sedan av smålänningen Gillis Goldkuhl, då främst med grönsaksodling på friland.

Under åren och genom generationerna har företaget långsamt vuxit men bibehållit sin familjära känsla. Idag är omsättningen på 7 000 000 kronor med 5 heltidsanställda och extra under högsäsong, totalt ca 6 heltider under ett år.
Basen i företaget är sommarens försäljning  av plantor, buskar, träd och perenner. Övriga affärsområden är sorgbinderier, binderier till brud och fest samt blomsterbutik med förmedling av blommogram och övrig försäljning.
Alla binderier som Fagernäs Trädgård gör idag skulle som separat företag kunna försörja två personer med lite komplement av butiksförsäljning och förmedling av blommor.

Det kan den framtida eventuella spekulanten ha i åtanke ifall det här med stora odlingsvolymer känns främmande och tungjobbat. För det ska man nog inte försöka skönmåla som något glamoröst odlingspyssel.
Odling i volym och med brett sortiment som kund är intresserad av och som ger svarta siffror på sista raden är ingen picknick, det kräver sin man eller kvinna med gröna fingrar och förmåga att räkna på ytor och kostnader.

Är man spekulant så hör man av sig på mejl till;  epost@fagernastradgard.com för att få närmare information. Är man allmänt nyfiken kan man kolla hemsidan och allabolag för att få veta mer.


Trädgårdsmästarens provodling av tomater. Varje år har han provat lite nya sorter, gärna från tomatexperten Truedson. Ja, han har haft lite provodlingar av allt möjligt. Vissa kunder har kommit med egna önskemål och han har provat. Det gäller att vara kundorienterad och ta fram det som efterfrågas samtidigt som det ska gå bra att samodla med alla andra sorter och framför allt få plats ända fram tills den säljs till kund i perfekt skick.
 
Genom åren har vi fotat ganska mycket i alla drivhus och odlingsbäddar. Men den här gången var det verkligen sista gången jag fick alla hans skötebarn på bild. Själv har han tyckt att det är lite vemodigt att göra allting för sista säsongen, han är ju faktiskt uppvuxen mitt i allt detta!


Det är många kvadratmetrar att fylla med sådder på våren som sedan ska omskolas och planteras.

Även i de gamla drivhusen är det under försommaren proppfullt i dubbla rader, varenda yta som nås av solens ljus nyttjas för framdrivning av växter. Det blir många förflyttningar av odlingsflak och krukor innan säsongen är över. Framförallt är det trädgårdsmästaren och hans medarbetare Lars som arbetar med den här odlingen och allt runt ikring det. Det blir en hel del bärande, har man problem med ryggen så är det här inget jobb som passar. Eller man kan se det så här, jobba här kräver och ger en bra fysik.

I växthuset som ligger i anslutning till butiken odlas det också, mest pelargoner och fuchsia förutom det sortiment av grönaväxter och blommande krukväxter som de sålt året runt. Det är också här som alla julgrupper planteras och förvaras de intensiva dagarna som julhandeln består av. Golvet är svalt och perfekt att förvara lökväxter på under vintern.
Kvällsbild från perennagården med buskar, träd, perenner, vattenväxter och kallbänkar med penséer, silverek och petunior. Den här ytan är full med snö i april som sedan tinar bort snabbt i vårsolen. I maj när perennerna anländer så ställs allt i ordning så kunderna själva kan gå runt och botanisera bland sorterna. Vid det här laget har även penséerna flyttat ut från drivhusen för att ge plats till andra värmekrävande växter.

Perenner är inte trädgårdsmästarens domän han pysslar mest med växtodling och planteringar så här är det kompanjonen och tillika kusinen Björn och hans fru Yvonne som sköter ruljangsen, de lotsar kunder rätt och ger tips och råd till både gamla och nya kunder.

Trenden inom trädgårdsbranschen är tydlig, den yngre generationen satsar på sitt boende, är mån om sina tomter och drömmer om lummiga välplanerade trädgårdar. Självklart har väl boomen med trädgårdsprogram bidragit till den här utvecklingen, dagens norrbottning är mycket mer intresserad och medveten än vad som var fallet för 10-15 år sedan.
Har kunder haft speciella önskemål om vissa växter så har Björn beställ hem, ja om det inte är helt uppenbart att vår zon 6 är totalt olämplig förstås.

Så vad ska du nu pyssla med trädgårdsmästaren? En sak i taget förstås men jag vet att en lång ledighet står på önskelistan plus en vinter utan oro för snörasade och sönderblåsta växthus.
Sedan kommer väl abstinensen när vårens solstrålar värmer och han inte har några drivhus att fylla med sina planteringar. Det blir antagligen hobbyodling hemmavid men det är ju inte samma sak.
Det ska i alla fall bli skönt att få ha honom hemma mer under vår och sommar, förhoppningsvis lite utvilad och pigg också!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan,

Va roligt att jag hittade er fina blogg f.d Bodenbo som jag är :-)
Ni ser ut att ha många järn i elden med både får och gård.

Såg förresten att ni håller på att renovera utomhus. Jag driver en byggnadsvårdsbutik i Långnäs utanför Piteå och hjälper er gärna om ni har funderingar eller vill få tag på äldre byggnadsdetaljer, linoljefärger, tjära, Speedheater och reservdelar till er gård :-)

Titta gärna in på min hemsida: www.pitebyggnadsvard.se för att se vad vi erbjuder.

Lycka till med renoveringen och ha en fortsatt trevlig sommar!

Soliga hälsningar Erica, Pite Byggnadsvård

Annelie sa...

Hej Erica!
Vad trevligt, har hört talas om din butik men inte tagit mig dit ännu, vi strävar på med målningen så det gå framåt, tack!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails