söndag 26 maj 2013

Betessläpp

Äntligen har alla fått komma ut på välkomstbete*.
*Välkomstbete är ett fint oanvänt bete som har varit utan får och passerat två vintrar. Då räknar man med att lammen klarar övergången till gröda och naturliga parasiter bättre utan att behöva avmaska

Delar av gårdshagen använder vi varje år så helt parasitfritt är det ju inte men i år har vi brännt av förnan här så lite sanerad är den nog. Det är skönt att ha de små nära den första tiden, då har man bättre uppsikt och ser om något är galet.
Lammen samlas för att undersöka en intressant fläck, smakar på jorden, stoppar saker i  munnen precis som små barn gör...

Lillis fina tacklamm som är född på valborgsmässoafton, nyfiken och kontaktsökande.

Samling vid vattenkaret som vi har vid växthuset, alla tackor testar hagens faciliteter och betar snabbt av det frodiga gräset.

Lotta njuter av solen med sina trillingar som är yngst i stallet men definitivt inte minst, däremot fjompigast, de håller sig tätt kring mamma och bräker ängsligt hela tiden.

Napplammet Pontus med tre kumpaner tar ut svängarna i hagen. så fort jag kliver in i hagen kommer han sättandes, gulligt att han kommer på inkallning! Fast han och hans syster får aldrig välling här, det serveras i lammbaren inne i stallet morgon och kväll.

Vårt ensilage räckte precis, nu har vi några balar torrhö kvar och de brukar komma till användning. Grannen arrenderar ut sin mark till en mjölkbonde och de har inte använt några av de balarn ännu. Känns lite trist då vi gärna hade brukat den marken också, särskilt till bete. Men men det är huggsexa om vallarna här, stora mjölkgårdar som kör många mil för att slå nån hektar här och där.
Bland annat därför så har vi inte möjlighet att öka på besättningen något just nu, jag vill helst ha bete runt gården eftersom vi har björn i krokarna, utmarker passar inte bra för små får som är ett lätt byte för nalle.

Som vanligt så släppte vi alla lamm och tackor i en mindre prova-på-hage för några kvällar sedan. Alla måste lära sig vad elstängsel är för något.
Ja, bara att ta sig ut ur stallet är stort för de små!

Fick alla tre skäckar på bild samtidigt då de står och funderar på språnget i stalldörren.

57:an,  en av småttisarna som ungtackan Bella fick.

Men tillslut så vågar sig alla ut. Man kan lungt säga att tackorna är ganska slarviga när det kommer till betessläpp, de bara betar och mumsar utan att fundera så mycket på var lammen tog vägen.

Lammen bräker och bräker utan att få något gensvar, de smarta har hållit sig nära mamma hela tiden så de är med ute i grönskan från början.

Som vanligt är det stenarna och gropen som är intressantast, det är ett himla skuttande och klättrande för att komma högst. Några timmar ute på kvällen den första dagen sedan somnade alla gott inne i stallet för att sedan få komma ut på det riktiga betet morgonen därpå. Skönt tycker både herden och fåren!

6 kommentarer:

malinns sa...

Dom är ju bara för söta lammen. Skönt för dem att få komma ut på välkomstbete. God söndag.

Livet på Nedergård sa...

Tar ni in lammen i stall till natten? Hur lång tid har de tillgång till lammbar efter att de kommit ut på bete? Vårt bete ligger ett stycke ifrån, så jag undrar hur jag skall göra...många föder ju upp dem på enbart bete, men tillväxten stannar säkert lite upp då?

Annelie sa...

Ja riktiga lambi-modeller är dom :-)

Vi låter dom använda fårstallet några veckor till skugga och för att komma undan mygg och knott. Senare har vi en gammal hölada som skydd när myggen lugnat ner sig efter midsommar.
Vi ger i lammbar inne i lammkammaren eftersom alla går in i stallet flera gånger om dagen. Hade jag inte betet nära skulle jag bygga en lammkammare av grindar och lägga skivor på som tak till skugga. Då kan man ha lammbaren där istället.
Här hos oss har vi slutat tvärt med välling när de ökat minst 10 kg och äter hö och korn/pellets utan problem. Nu har ju min Pontus fortfarande lite trasslig mage så jag fortsätter tills jag ser att han idisslar normalt. En del tar sig jättebra medan andra aldrig blir välväxta. Jag antar att mycket har med råmjölken att göra, Pontus fick mindre av den varan än tex hans syster. Nästa lammning ska jag lägga mer tid på att mjölka ur de som har gott om mjölk så eventuella flaskisar kan få rejäla mängder dvs flera dl i omgångar så de klarar sig bättre!

Annelie sa...

Första dagarna så har vi stängt in dom under natten, men sedan när lammen vant sig med stängsel och den nya dygnsrytmen som blir med bete jämfört med utfodring, så har alla frigång och dörre står öppen.

Livet på Nedergård sa...

Ok, tack för svaret! Vi kommer nog att bygga ett tak att ha på betet, men jag hade kanske lite tänkt att vi inte skulle servera kraftfoder där, men, men... sku vilja hitta en gyllene medelväg, så de inte svälter, men inte heller äter oss ur huset. :)

Fru Purjo sa...

Gu så söta lammen är. Härligt för dem att få komma ut i grönskan... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails