söndag 2 september 2012

Ledig helg med gårdsjobb och mönstring

Vi har lite som ska ordnas innan vintern ramlar över oss. Det är flera punkter på "att göra listan". Fint arbetsväder har vi haft idag med lagom värme och molningt.

En av de viktigaste har varit att göra klart växthustaket. Det som har saknats där är de smala listerna som täcker kittfalsarna. Det visar sig också att det är den dyraste detaljen på vårt växthus. Det kostar pengar att bocka till takplåt, många meter har det blivit.

Tre lister på varje takregel gör det enkelt att byta ett glas tex längst ned eftersom man bara behöver lätta på den list som sitter över dom två nedersta glasen. Jag står här nere på ställningen och langar upp skruv och plåtlist eftersom. Ingen kul arbetsmiljö ett glastak, gäller att ha fin balans och inte släppa skruvdragaren genom taket.

Tur att han är vigulant och senig liten gube och har gjort det här många gånger i sitt liv, man kan väl säga att han har viss rutin på glastak.
Trädgårdsmästaren fyller i kitt också, fåglarna har ätiti upp det mesta på sina ställen vilket gör att en del regnvatten kryper in och droppar ner i odlingarna eller på oss när vi sitter härinne och myser i regnet. Men det ska vara slut med det nu, tätt tak på en sidan andra halvan kvar. Puh, jag tycker det är nog spännande att se på.

Vidare så har syrran och jag mönstrat alla lamm idag och gjort några riktiga fynd så jag fått tänka om helt i rekryteringen. Man får ju alltid sina gullefavoriter som sen faller på något annat. Några fina ska säljas som livlamm och resten slaktas. Nu ska jag bara knappa in allt i Elitlamm också så man verkligen kan se vilka vi ska spara.
Vi hann med att plocka vinbär också, samtidigt som syrran gallrade och föryngrade i buskarna. Två buskar klippte vi ned helt för de ska bort ur den redan överfulla raden. Men det är väl fortfarande sju buskar kvar att ta in från.
Så har den här söndagen övergått i kväll och det är mörkt ute, nu ska vi ladda för en ny arbetsvecka där projekt mocka ur fårstall ingår som en kvälssyssla.
Ha det gott allesammans/Annelie
 

 

4 kommentarer:

sonja sa...

Vad har ni använt för kitt? Vi håller på och bygger ett i princip likadant men mindre växthus. Fick rådet av en släkting att det ska va ett speciellt växthuskitt. Köpte sådant via Schetelig, partihandel för branchfolk. Smått dyrt och känns väldigt plastigt. Tycker att det mest liknar Sikaflex. Vad skulle det finnas för alternativ?

Annelie sa...

Hej Sonja, det vi använt heter sprutkitt från Codec färg AB. Det är linoljebaserat men är ju inte alls som vanligt fönsterkitt eftersom vi använder kittspruta. Känns som du säger lite plastigt och har en seg, kletig och jobbig konsistens. Det här kittet använder vi bara på växthuset, husets fönster kittas med vanligt fönsterkitt.
Förresten så kom det några svordomar (från mannen) under arbetets gång just över kittet som naturligtvis var bättre förr!

Jag antar att det här kittet används för att det går snabbt och att man räknar med att glas ska bytas oftare än i ett vanligt fönster. Det är lätt att sprätta bort med kniv och mejsel vilket är en fördel när man står obekvämt uppe på ett tak!

sonja sa...

Tack för svaret. Jag tror jag också sparar de tuber jag har till taket och blandar ihop eget gammaldags fönsterkitt till fönstren på sidorna. Tror jag börjat förstå vad min släkting menade då han pratade om skillnaden mellan vanligt fönstekitt och växthuskitt. Växthuskitt ska lämna längre kletigt och flexibelt, vilket det borde bli om man blandar det på rå linolja istället för kokt, om jag förstått saken rätt.

Annelie sa...

Ja så borde det vara, när jag nämnde det här för mannen så sa han än en gång hur värdelöst dagens växthuskitt är och att det antagligen är nåt bindemedel som gör plastigheten för det är inte alls lika följsamt som förr. Det enda problemet med kitt hos oss, förutom konsistens, är att fåglarna, företrädesvis skatorna äter upp det. Jag rekommenderar goda talgbollar som muta till dom ifall du får samma problem. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails