tisdag 9 augusti 2011

TrädgårdslandetNu skördar vi från landet. Sallad, morötter, sockerärtor, potatis, lök, rödbetor, mangold och kryddor. Rabarbern har äntligen kommit igång, tidigare så har den stått på en alldeles för mager plats vid bärbuskarna men nu när den är planterad i en rejäl grop med fårskit i landet då har den äntligen börjat växa. Nästa vår så får den en fin start. Mitt i landet har jag luktärtor, ringblommor, lejongap, krasse och höga astrar, fint att göra buketter av hela hösten.


Sockerärtorna som var sen i starten kom igång explosionsartat, fort gick det så var det fullt med mjälla goda ärtskidor. Jordgubbarna har vi skördat av i massor, mitt experiment med ull i raderna fungerade hyfsat. Jag har inte lagt på något bärnät i år, däremot så har jag lagt ut leksaksormar i raderna på den vita ullen och se det var effektivt! Nästan inga fågelhack i bären och så har jag fått fnissa åt trädgårdsmästaren som hajat till av rädsla och obehag varje gång han trampat runt i raderna på den mjuka ullen och blivit skraj när han sett ormarna *lättroad*. Men det blev lite för mycket ullfibrer att plocka bort på vissa bär så halm är nog bättre!
Romansallad, mangold också lite plocksallad. Rädisorna hann jag inte med, de blev förväxta och träiga, rättikan ska jag smaka av igen tyckte den blev för pepperig för min smak men den kanske har blivit mildare eller rättare sagt träigare. Fransk dragon övervintrar hos oss, inte så vanligt i zon6, och är god färsk i kryddsmör, sedan har vi de vanliga kryddorna persilja, timjan och dillen som ger så fina kronor på friland. De övriga, 3 olika basilika, myntor och oregano har jag i växthuset. Förresten så växer en mynta vilt i fårens vinterhage och är väldigt smaklig om de kommer åt att beta där!
2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad härligt, saknar "mitt" land en hel del. Kommer över och hugger en del av dragonen när jag fått ordning på landet här i Bodsvedjan, det tål den. Nu är jag nere vid jordsvålen i hela gamla jordgubbslandet så nu är det bara att börja vända allt. /Syrran

Annelie sa...

Ärligt så saknar landet dig också, det behövs lite mer entusiasm och tid för att få till det och hålla ogräset borta. Tyvärr vädrar kvickroten "morgonluft", de gnager i kanterna och vill flytta tillbaka!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails