fredag 22 juli 2011

Syllbyte, grus och fönster

Dottern och Olofs husrenovering går framåt, fram till nu har det mest handlat om att gräva ur all jord och skala av ruttna delar i timmerstommen.

Här är en av originalväggarna som är målad med limfärg, mönstret är stänkt i diagonala fält, vit botten och gulockra och grå stänk, var säkert väldigt flott när det begav sig. I vårt hus var salen målad på liknande sätt men med blått, gult och rött på vit botten.I farstun på väggen hänger det byggel, klocka och en ljudanläggning så man kan lyssna på musik eller radio när man jobbar.

Det här med att byta ut ruttet timmer är hyfsat enkelt när man har rätt utrustning och vet vad man gör. De var kloka och lejde bort jobbet till en timmerman från Niemisel som verkligen kunde sina saker. Här syns en balkarna, det sitter en vid det bortre hörnet också, som han skruvat fast i väggen, under varje klack sätts en domkraft så att man kan lyfta hela sidan på huset. Då är det lätt att ta bort den dåliga stocken och lägga dit en nyAllt syllvirke är utbytt eller förstärkt, väggar som lutat betänkligt är rätade och stabiliserade med u-balkalr, på en gavel har nedersta stockvarven rätats upp så huset är 25 cm kortare. När allt det här var fixat så var det dax att jämna till jordgolvet, lägga in markduk och sedan fylla på med grus. Här ska det nu isoleras med 30 cm innan golvvärmen läggs ut och plattan gjuts, så nu går det framåt.
När man lyfter i timmret så blir det sättningar på andra ställen. Skorstenen höll inte för den behandlingen så den har Olof plockat ned sten för sten hela vägen ned i botten. Det får bli en ny när de kommer så långt.

Det är några lass grus som de har hällt in genom fönstren med smalskopan och sedan krattat ut. Hela golvet ska packas med en "padda" så det blir hårt och jämnt. Alla fönstren är urplockadde, de ska renoveras och användas som förlaga till de nya som är beställda till utbyggnaden. Viktigt med rätta propotioner på dörrar och fönster i gamla hus, det kan lätt se fel ut med för stora eller små gluggar. Det blev ett snickeri i Svartlå som som fick jobbet, bäst pris och helt måttanpassade fönster klarade ingen av de stora fönstertillverkarna av att matcha.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails