måndag 11 juli 2011

Sommarmat, höns och klövböld

Har varit ledig hela helgen, det är min semester under sommaren, att inte jobba helger. Så på lördag var vi till kompisar i Alträsk, grillade, spelade krocket och hade allmänt trevligt. Söndagen blev en skön slapp dag i solvärmen med dottern som var hemma över helgen och hennes kompisar Sussi och John som sovit över i bagarstugan efter att de hade varit på bröllopsfest i SörbynSallad med stekt halloumi, serranoskinka och oliver smakar bra i värmen när man är en aning saltsugen, efterrätt blev jordgubbar med grädde såklart. Det var alltför varmt för att göra någonting annat än sitta under parasollet, gårdsarbetet fick vänta till en annan dag helt enkelt.Men jag och trädgårdsmästaren tog oss en cykeltur till Ingela och Jan på andra sidan sjön i Svartbyn för att titta på deras kycklingar, höns och hönshus. Här ligger hönsen i sina reden och ruvar.
Inne i hönsgården är marken helt täckt av gräsklipp som de sprättar runt i och trivs i.
Silkeshöns och Friserad kochin också några blandningar förstås, tama och väldigt fina vad de allihop. Fick lite uppslag på hur ett hönshus kan se ut och hur man värmer upp det på lämpligt sätt. Det är väl det jag har funderat mest på, värme och ventilation, ja förutom var vi ska ha det...Med den lilla utflykten till Ingela så kände vi oss ganska nöjda med söndagen. Resten av kvällen blev lugn med soffhäng och laddning för ny arbetsvecka. Innan dess så hade jag och dottern stallat in Alva med sina lamm då hon haltat omkring på betet i helgen, trodde först hon trillat och gjort illa sig i bogen eller knät. Jag kollade klövar (de såg bara bra ut) och tvättade av höger fram för att se om hon gjort sig illa på något. Inget sår men en liten svullnad ovanför klöven. Mest troligt klövböld trodde veterinär Björn, så nu får hon pencillin plus smärtstillande och får stå i fårstallet några dagar. Vi får se hur det går, det som är i klöven ska ju ut på något sätt förr eller senare...

Har förresten verkat klövarna på flera av tanterna i helgen då de vuxit nåt enormt, måste bero på det fuktiga vädret och att betet är bra för ifjol så behövdes det inte klippas något förrän sent på hösten.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails