lördag 25 juni 2011

Finaste sommarhelgen och 6-årig folkskola

Torsdag efter jobbet, skön sommarkväll med sol och värme. En kall läskande Bacardi breezer med isbitar, enkelt men gott och precis vad jag var sugen på efter en stressig dag! Midsommar är en lång helg för oss, tre dagars ledighet när vi får vara hemma tillsammans, första helgen trädgårdsmästaren är helt ledig sedan första mars.


Vi firar alltid midsommar på Höjden med våra vänner. Sill och nubbe också lite grillning för den som är sugen. Jag har slutat med att göra smörgåsbord (vi brukar ha knytis), orkar inte fixa så mycket när jag är hemma nu för tiden. Att laga mat och sallader får jag nog av på jobbet!


Men gubbröra med matjesill, ägg, potatis, äpple och cremefraiche går snabbt att röra ihop. Härligt att få slösa med gräslök och dill från det egna landet



EvaGun höll sig under parasollet i skuggan hela eftermiddagen, det var soligt och varmt hela kvällen.



Här sitter trädgårdsmästarens bror och Gun, de är helt inne i sina bestyr med att fixa goda silltallriken
Senare på kvällen när myggen blir för jobbiga får vi flytta in i växthuset. Här spelar vi ett spel som syrran hade köpt på Designtorget, ett sång- och musikquiz. Vårt motståndarlag repar sin låt som de ska framföra. Många skratt blev det under kvällen.


Ljusa sommarnätter när det blir svalt och dimman smyger på gillar våra får, då är det lite knott och svidon i farten, myggen verkar inte heller gilla kylan något vidare så då kan de beta i lugn och ro. Syrran, EvaGun och Stig hälsar på tackorna och lammen. Kl 24.00 är det ljust som en mulen sommardag. I år så fyllde jag år på självaste midsommar så det blev dubbelt firande för min del!


Tidigare på dagen så hämtade jag upp pappa hemma i Trångfors och åkte till syrran på midsommarkaffe. Gofika och prat om gamla tider blev det, bl a hur pappa som är född 1924 och bara har gått 6 årig folkskola bestämde sig för att läsa vidare. Han kommer från ett arbetarhem i Smedsbyn, hans pappa jobbade som dagavlönare i skogen och vid järnvägen han var en riktig kommunist, medans hans mamma var djupt religiös och inte alls lagd åt politiken. Eftersom farfar var Bolsjevik så var han inte så populär bland bönderna i byn.


På den tiden så gick inte arbetarbarn realskolan (det gjorde inte böndernas ungar heller) utan de började jobba direkt, som pappa först i skogen och sedan som banarbetare vid SJ. När han jobbade vid järnvägen så kom han i kontakt med en annan ung man som berättade att man kunde läsa in olika kurser på korrespondens, NKI-nordiska korrespondens institutet, som senare blev Hermods på 60-talet, hette den skolan.


Så det gjorde vår pappa. Åren efter kriget när han jobbade som banvaktare på stambanan mellan Ripats och Gällivare pluggade han olika kurser på sin fritid, ja en och annan tur med dressinen till närmsta dansbana blev det ju också. Med de kurserna kunde han sedan söka till tekniska högskolan i Örnsköldsvik för att bli en riktig byggnadsingenjör. Tänk vilket driv pappa hade, att komma från 6-årig folkskola och sedan träffa på människor som inspirerade till vidare utbildning genom de vägar som var möjliga då.


-Jag och en annan grabb i byn var de enda som utbildade oss vidare, jag till byggingenjör och han blev flygingenjör. En del flyttade, som mina systrar t ex de for till huvudstaden och kom aldrig tillbaka. Men böndernas ungar, de som skulle ta över gårdarna, blev kvar de hade inte så stort val många av dom. Ja det var tider det, tänk när jag kom med mina kursintyg till skolan så tyckte de att jag kunde hoppa över hela första året, hehe...

En dag här tidigare i vår så kom det in en äldre man och fikade på Hanssons, han var från Smedsbyn och undrade hur det var med Linus nu för tiden. För tänk när han var grabb så såg han så upp till min pappa som tog sig vidare och studerade på egen hand och blev något.
-Du förstår för mig så var det inget alternativ för jag skulle stanna hemma och ta över jordbruket.


Så jag är jag uppvuxen med det "Svenska folkhemmet" vid middagsbordet, Svensk byggnorm, blåkopior, ritningar och konstruktioner av alla de slag. Pappa har byggt alla hus och stugor han och mamma ägt själv plus att han hjälpt alla oss barn med våra husrenoveringar och ombyggnationer, en riktig slitvarg som alltid ställt upp när man bett om hjälp.

Antagligen kommer entreprenören i mig från pappa. Att göra saker, tänka ut och konstruera det tycker jag är lätt och kul. Men det här med att läsa vidare var inget för mig eller min storebror, det har bara min syster gjort och då flera universitetsutbildningar.
Jaha det blev en ganska lång utläggning här på något som skulle vara en midsommarhälsning. Ha en fortsatt trevlig helg allihop!


2 kommentarer:

Christina i Grannäs sa...

Har suttit och läst en del i din blogg och ser att vi har en del gemensamma saker:
Pappa kommer fråb arbetarhem i norrbotten och studerar till ingenjör på ÖT i Övik. Han har alltid varit med och byggt och renoverat i familjen. Jag och pappa ritade vårt hus.
Min mamma gick bort i cancer 2001. Saknaden är stor och för varje dag går det bättre att tala om det.
Jag har inte läst vidare. Bor med man, ibland barn och djur på landet. Både jag och min man är egna företagare.
Ska läsa vidare i er trevliga blogg någon annan kväll för nu ska jag ut och ge får och hästar kvällsmat.
Trevlig helg!

Annelie sa...

Hej Chirstina, ja det var väl det jag anade och kände när jag hamnade på din blogg, trevligt att du hittat hit också! /Annelie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails