söndag 27 december 2015

Julafton på höjden


Julafton firades med familjen hemma på höjden. Mormors pöjk var förstås i centrum denna jul.

Julgranen klädd i god tid innan själva julafton men inte så tidigt som förr om åren då vi båda två jobbade inom handeln och klädde den till lucia för att hinna med allting. Med andra ord våra nya liv har förändrat vissa måsten och göranden till det bättre enligt mig. Bara en sådan sak att jag kan ta ledigt en dag innan julafton och sedan plussa på det med lediga dagar mellan jul och nyår, sådan lyx för mig!


Julbord, av det mer återhållsamma slaget serverar vi hos oss. I år blev det tre sorters sill, rökt lax och gravad lax, ägg, med cremefraiche- och örtfyllning, löjrom med picklad rödlök, lantpaté på lammfärs och lever, skinka, salami, torkad lammbog, salat, ostbricka, västerbottenspaj och småvarmt bestående av älgfärsbullar, prinskorv också potatis förstås, sedan lite röror och tillbehör på det.


Syrran och svärson ser nöjda och glada ut. Numer finns alltid nappflaskan med i alla möjliga sammanhang... plus finfördelad och mosad mat med kulört sked.


Klapputdelning som vanligt i salen. Vi trodde att iår så kommer det bli få klappar, men inte det. Även om vi minskat ner på paketen så tenderar det att svälla ut på slutet. Speciellt trädgårdsmästaren är expert på att komma på "bra att ha saker" som man kan ge bort. Det betyder att det som ges ofta är återbruk eller på annat sätt fyndat.


Sedan blev det såklart en hel del klappar till barnbarnet, han hade ju alla paket från farmor och farfar att öppna också. Rättare sagt så är det ju dottern och svärsonen som öppnade de paketen.

Svägerskan och dotterns kusin  tar det lugnt i soffan efter en supersnabb klapputdelning. Att ha små barn med på julaftonen har sina fördelar, vi "tjejer" brukar alltid tycka att klapputdelningen tenderar att ta onödigt lång tid eftersom trädgårdsmästaren är löjligt förtjust i att dela ut klappar lååångsamt. Men det här året så var det lilleman som fick styra upplägget. Kanske det blir så framöver, tidigare firande än förr om åren då trädgårdsmästaren alltid jobbade fram till lunch.
2 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Ganska så riktigt underbart verkar i ha haft! Hoppas fortsättningen på helgerna går i samma spår. God fortsättning!

Annelie sa...

Tack, ja det gäller att ta tillvara på gemenskapen och ledigheten. Fördelen den här årstiden är ju mörkret och samvaron under samma tak... också lite tända ljus och eld i brasan. Skönt och vilsamt! God fortsättning

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails