lördag 3 maj 2014

Vårbestyren rullar på.

Är vi ledig och hemma så blir det kaffe ute i solen, antingen i växthuset eller i lä vid husets entré.
Vi bor ju på en höjd där det kan blåsa ganska friskt men sedan vi byggde vår glasade farstukvist så har vi fått världens bästa hörna att inta kaffet på.

Det är inte en permanent "uteplats" för här blir det senare så soligt och varmt att sitta så möblerna flyttas till andra ställen på gården.

Odlingarna tar sig och en del har fått flytta ut till växthuset. Trädgårdsmästaren som sålde sin Handelsträdgård i höstas har en aning abstinens vad gäller odling och har tagit i vad gäller andelen plantor, så här ska säljas under försommaren.
Nu är han för all del inte lika rastlös längre då han just nu jobbar på sitt gamla företag med det han kan bäst, framdrivning och odling av plantor och köksväxter.

Tjejerna som köpte trädgården är florister och har ingen större erfarenhet av att odla, iallafall inte professionellt, så de har i år bett honom komma och jobba. Det blev lite sen start med "vårbruket" så några större volymer hinner de inte komma upp i men det börjar arta sig i drivhusen på Fagernäs trädgård och man kan väl säga att rastlösheten har bytts till den dagliga odlarglädjen kombinerat med kvällarnas fysiska trötthet.

Sedan ska ju vårt eget växthus skötas också, det är inte så mycket att vattna och se efter här ute då vi har haft kall start på maj. Vårbestyren rullar på men i ett lugnar tempo än tidigare, kylan gör att allt har stannat av.

Nästa omgång med tomatplantor och chillisar flyttar ut till farstukvisten soliga dagar men på natten lyfter vi in alla i värmen igen, bäst för nattsömnen så. De får vänta med flytt till växthuset ett tag till.

Bästa vattenkannan till små spröda plantor och sålådor med spirande grönska är en sådan här pumpflaska. Fyll med ljummet vatten och pumpa upp tryck sedan är det bara att med tryck "pipvattna" eller fukta jorden utan att tynga ner växten med tunga vattendroppar, smidigt och bra.

Avslutar dagens inlägg men en bild på min favorit person, min syrra. Så här ser vi ut när vi skrotar runt i våra gårds-jobbarkläder, lite variation med eller utan mössa förstås. Just nu är det mössa på som gäller, tror att vi när bilden är tagen precis har varit ut till lammen för att sedan gå in och värma oss lite innan vi fortsätter med det vi höll på med.
Syrran har kommit förbi för att hämta prima "ströbädd" dvs diverse gödsel uppblandat med halm från fårens vintermatplats, den är lite urlakad av snöns smältvatten och är perfekt att krydda odlingsbäddarna med. Brunnen gödsel är bäst men vill man ha mer "fart" så är det här ett alternativ. Man ska bara komma ihåg att skölja grönsakerna ordentligt när man sedan skördar för att äta.

Det är visst mössa på som gäller fortfarande för ikväll snöar det, isande kallt och vitt på backen känns lagom muntert, men som sagt vårbestyren rullar på, oavsett väder.1 kommentar:

MrsUniversum sa...

Va härligt ni ser ut att ha det i vårens dagar uppe på Höjden. Och tänk om jag vore en tiondel så bra på att förkultivera ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails