söndag 2 mars 2014

Baka, baka liten kaka.

Vi har en jättefin bagarstuga i vår by, en nybyggd och funktionell bagarstuga med rejäl täljstensugn och stor degmaskin så man kan sno ihop stora satser. Förra helgen hade dottern och Olof hyrt den så att vi kunde baka.

Så vi bakade mjuk-kaka så det räcker och blir över. Vi var tre "hushåll" som bakade, det var egentligen en present till Olofs mamma som fyllt jämt. Kul att göra något tillsammans, det underlättar när man bakar stora satser att man är flera som sköter de olika momenten.

Ämnen som ligger i rader och väntar på utkavling. Min bästa kavel som jag fått av min mor. Den är tillverkad av någon klok person i Älvsbyn... superbra och lätt att jobba med. Ränderna gör att man snabbt kavlar ut degämnet till en rund kaka utan att det kletar eller fastnar. Finaste tagelborsten är ett måste för att smidigt borsta bort allt mjöl innan man gräddar, då slipper man bränt mjöl på brödet, som inte smakar gott. Det är varmt i ugnen och går snabbt att grädda i den höga temperaturen.

Egentligen så är värmen i ugnen som bäst efter en dag. Helst ska man baka två dagar på raken, snabbgräddat första dagen och större limpor och bröd dag två. Vi hade bokat en dag så det fick räcka. Kvällen innan hade trädgårdsmästaren och Olof gjort upp eld två gånger under kvällen, sedan en tidig brasa på morgonen innan vi övriga kom dit. Ugnen ska helst hålla kring 300grader och det tar någon timme innan den är genomvarm, men sedan är den het och behöver bara eldas någon enstaka gång för att underhålla värmen. Det passar bra att göra det när man sätter en ny deg och tar lite kaffepaus.

Efter ett tag när man får upp rätta snitsen så gräddar man med lätthet två kakor åt gången. Gäller bara att inte tappa koncentrationen så man bränner vid något eftersom det går fort.

Kakor som svalnar innan paketering.

Jag och dottern brukar baka hemma i vår egen bagarstuga, den är mer pittoresk och gammeldags. Mysigt och bra på sitt sätt men ska man baka stora mängder så är den här lättstädade stugan att föredra. Alla ytor är generöst tilltagna och alla bord behövs verkligen för att ha någonstans att lägga alla bröd som ska hinna svalna innan de paketeras. Vi var alla varma, mätta och nöjda efter den här dagen. En symptom man ofta kan få är vätskebrist, jag glömmer alltid bort att dricka nog med vatten då det är gode varmt att baka på det här sättet!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Så roligt det ser ut! /Annika

Linda Färnevik sa...

Åh vad mysigt! Vi har ugn i byns hembygdsgård, och jag vet att en del bakar där, kanske skulle be att få vara med någon gång!

Annelie sa...

Det är roligt och mysigt! Sedan får man frysen full med bröd. När dottern gick 7,8,9 så bakade klassen med föräldrar i omgångar och sålde bröd så de tog sig på en klassresa. Det är ett ganska vanligt sätt här hos oss att få ihop pengar till klasskassan. Men nu för tiden är det bara till husbehov :-)

Fru Purjo sa...

Det ser verkligen både mysigt och roligt ut att få baka sådär tillsammans. Dessutom i en stor och fin bakstuga. Härligt :)

Mellan skog och gård sa...

Så mysigt och lyxigt att ha inte mindre än två bagarstugan att välja mellan :) Vi brukar hyra bagarstuga med min svärmor ibland i deras by, blir väldigt sugen på det nu och att baka upp ett förråd av tunnbröd!

Viola_T sa...

Trevlig gemenskap och supergott resultat. Har själv bakat hårt tunnbröd i glada vänners lag.

Bakas alla brödkakor mjuka eftersom de förvaras i frysen?

Gott hur som helst :-)

Annelie sa...

Ja den här gången blev det mjuka bröd, provade att göra lite knäckebröd också. Tunnbröd (hårt) blir bäst i den här ugnen, hemma har vi lite för liten ugn, jag har lärt mig att det brödet ska vara stort när man kavlat färdigt, men som sagt inget sådant bröd den här gången..

Kerstin sa...

Åh det här är något som jag har alltid önskat att få vara med om. Min mamma kom från Pålmark utanför Norrfjärden och där hade de "sommarstugan" på gården som bakstuga. Men där var det hårt tunnbröd som gällde. Det brödet till surströmming saknar jag. Det finns inget riktigt gott tunnbröd här nere. Som barn åt vi två varianter, ett som var lite kompaktare (mindre hål) och som vi åt doppad i varm mjölk ("blöta"?) och ett ljusare med större "hål" till bl.a "bryta". Om det inte var hembakat så köpte man det i stora kartonger. Finns det kvar att köpa?

Annelie sa...

Jajamen, har just nu ett nytt märke jag bara älskar. Bageriet heter Dahlbergs hembageri och finns i Piteå. De gamla vita kartongerna fanns kvar till för något år sedan men sedan har ju även designen kommit till tunnbrödet, så nu är det lite mer gourmet-anpassade. Kolla deras hemsida www.hembageri.nu. Det är exklusivt men supergott till blöta, löjrom, surströmming, ostbricka eller bryta. Kul att höra om de olika varianterna till varm eller kall mjölk, det har jag missat i min uppväxt, men tillämpades säkert hos min mormor med!

Kerstin sa...

Tack för ditt svar. Jag ska genast kolla in deras hemsida. Trevlig helg!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails