fredag 15 november 2013

Skinnkurs

Här kommer några bilder från kursen i skinnsömnad som jag gick förra veckan. Självklart hade jag med mig egna skinn det gick även att köpa olika skinn som kursledarna hade med sig.

Här visar Gertrud hur man skräddar ut ett par tofflor på lämpligast sätt ur ett mjukt Finullsskinn. Man använder en körsnärkniv till att ta ut alla mönsterdelar, helst utan att rita på skinnet. Jag var den enda som var helt nybörjare på skinnsömnad de andra hade gått kurs tidigare och sytt på egen hand. Men det var inga problem då det fanns tid för att visa och instruera hur man både skräddar och syr. Sedan var det lärorikt att titta på vad de andra sydde. Man blir ganska trött i ögon och händer så pauser måste man ta.

Här står vår lärare Gertrud och Elvy och passar in mönster på olika skinn. Längst bort håller Britta på med sina tumhandskar medan Desirée tittar på.
Kursen hölls i Svensbyn hos Britta och Josefin på Eufåria. De har under våren byggt klart sin gårdsbutik med ateljé i gamla lagården. Den fungerade jättebra till kurslokal med sina fina ytor för tillskärning och sömnad.

För något år sedan då vi var ett gäng fårägare som åkte på studiebesök till Tranås skinnpremiering så bodde vi hemma hos Gertrud i hennes fina herrgård, där träffade vi även Elwy som också var på besök under Skinnpremieringshelgen.
De här två kvinnorna har mycket kunskap om skinn och sömnad, båda två har jobbat professionellt med skinn sedan unga år, det var bara att suga i sig allt de berättade.

Som nybörjare så var min ambition att bli klar med ett par tofflor. Fick börja med att sy en provlapp i pälsskinn med olika sömmar. Det var stråksöm, fällsöm, kråksöm och bältsöm sedan en passpoal och kantband i finaste nappaskinn av ren.
Phu som att flyttas tillbaka till syslöjden igen. Var bara att sy och sprätta upp när det blev tokigt. Den här provlappen är ju jättebra att ha när man ska minnas och se hur en söm ska se ut, förhoppningsvis blir det snyggare sömmar framöver...

Limmade på grått nappaskinn på sulan innan jag började sy fast alla lager i varandra. Gjorde ett par med höga skaft, det blev en gosig liten stövel, perfekt att ha på sig här hemma.
Kul och inte allt för svårt att få till, med lite övning så kan jag nog få upp hastigheten också. Viktigt är att passa in de olika delarna rätt så att inte toffeln blir sned och drar åt något håll, ni vet som felskräddade jeans kan bli, väldigt obehagliga.
Därför kan man använda en lite klämma för att hålla delarna på rätt plats, sedan får man jämka lite i skinnet för att komma rätt också.
Att sy det här på maskin kräver nog mycket övning, sy för hand gör ju att man har tid att prova och känna så att sömmen kommer rätt.


Här skräddas det vantar i vitt skinn med röd mockasida, blir superfint!

Vi sydde med lintråd, lite styv och väldigt behaglig att sy med, stark och stabil. Den blå gummitutan är skön att ha på fingret när man syr genom skinn. Efter ett tag är pekfingret ganska ömt så en skyddande tejp eller fingerborg är bra att använda.

Elvy signerade böcker och Katrin sydde på sina handskar, här har hon på sig sina handledsvärmare som hon sydde första dagen då det var ganska svalt i lokalen.  Ingen av oss är nog van att sitta så här still och koncentrerade några längre stunder så  efter ett tag blev vi lite frusna, hon om händerna och jag om fötterna, det blev ullstrumpor på för min del för tofflorna sparar jag till sedan.


Så här kan man sko handsken på handflatan, så den håller lite bättre mot fukt. Katrin har också Finullsfår så våra skinn var väldigt lika.

Gunnar och Maria har blandningar med Leicesterbagge tror jag, skinnen såg då sådana ut. Hons syr på ett gosedjur medan han syr sig en väst att ha till vinterns körslor med hästen. Västen blev jättebra, tog ingen bild på det färdiga resultatet men det var en fin modell, lite längre bak på ryggen, fickor fram och slag som man kan stänga uppe vid halsen.

En lärdom vi gjorde: att sy i skinn innebär punkterade fingertoppar lite nu och då. Inte så bra med vita skinn men det går att fixa! Gertruds knep var rikligt med saliv och torka av med trasa av linne, helt otroligt så gick blodet bort, på mockaskinnet syntes inte ett spår.

Jag ska helt klart gå fler kurser, hann med att börja på ett par handskar och skrädda ut några tofflor till men tror ni jag har sytt något här hemma? Nej efter lediga dagar på kurs så har här arbetats på företaget mest hela tiden känns det som. Inte så kul men vad gör man, det är jobb som gäller just nu, min tid med skinnen kommer det har jag lovat mig själv!

5 kommentarer:

Mien sa...

Så roligt att se Elvy uppe hos er! Hon är ju superduktig. Tack Annelie för alla fina vinterbilder. Här har vi ännu tio grder varmt och geggigt som bara den.

ylven sa...

Vilken intressant kurs! Det är väldigt berikande att gå på kurs, både för det man får lära sig och för dem man får träffa!

Annelie sa...

Varmt och geggigt är ingen bra kombo med får, hoppas ni får lite vinter ni också Mien! Det blir mycket renare med frusen mark också lite snö på det.

Ja visst Ylven, önskar jag var lite mer aktiv med kursandet för det är ju så kul att träffas och lära. Men det är ju det här med egentid, vi är nog många som måste bli bättre på det. Livet levs nu och inte sen.

Annelie sa...

Förresten så är ju gotländska dialekten bara för härlig, ett plus med kursen var att Elvy pratade så vackert!

Högagärde sa...

Det lät ju riktigt spännande.

Elisabeth

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails