måndag 16 september 2013

Tomatkonserv

Husligheter och pyssel på höjden pågår mitt emellan lammslakt och färdigbyggande och målande av farstukvist. Det är minsann lite pyssel med att ta reda på de grönsaker man odlar, vi är inte så bra på det måste jag erkänna. Vi äter under odlingssäsongen och vinterförvarar i matkällare det som går, men det blir en och annan burk med inläggningar, saft och sylt också förstås.
Just nu är det tomater vi har gott om, vi äter och äter, i sallader på smörgås och i matlagningen. Sedan hinner man inte riktigt med att äta alla, då är det ju perfekt att konservera som "Camilla Plum" lärt oss, i ugnen på 110 grader.

Vi fyller burkar med hela och klyftade tomater, kryddar med lite chilli, vitlök, basilika eller vad man nu vill krydda med. Saltar en aning och häller på olja. Sedan får burkarna stå i ugnen med locken löst påskruvade så att ångan kan pysa ut medan innehållet upphettas/kokas. När innehållet fått rätt konsistens så tar man ut burkarna låter dom stå en stund och skruvar sedan igen locken ordentligt, efter det får konserven stå i ugnen på eftervärmen, man hör när locken knäpper till, då är det klart, färdigkonserverat så att säga. Sedan är det bara att plocka fram när man ska laga något gott som kräver tomatigt innehåll, gryta, soppa eller en vanlig köttfärssås. Skaka burken om du vill ha krossade tomater och passera genom sil om det ska vara utan skal och kärnor, plättlätt!

När man tar sig tid och gör det här så blir man sugen på mer husligheter, få se vad vi ska hitta på mer att göra, tror det blir morötterna nästa gång...


 

8 kommentarer:

Kerstin sa...

Det här känner jag igen. Bästa tomattipset från Camilla Plum!

Annelie sa...

Ja, det enkla är ofta det bästa...går att applicera på både design och smakupplevelse!

Carola sa...

Det måste jag testa! Här brukar det annars bli mycket tomatsås och ugnstorkade tomater.

Ankis liv på landet sa...

Åh detta har jag inte provat, men det ska jag försöka göra i veckan. Här gör vi som ni ungefär, äter direkt under odlingsperioden och vinter förvarar det som går.
Kram och hej

Alexandra sa...

Ser riktigt lockande ut, man nästan längtar efter att det ska bli murrigt väder så man kan öppna en burk ;-) Hur mycket olja fyller man på ungefär (om det går att uppskatta) och vad gör du med oljan sen när du ätit upp tomaterna?

Annelie sa...

Hej på er! Ja, ett synnerligen användbart sätt att ta hand om tomater. Vi använder tomaterna som "krossadetomater" och då får oljan följa med i grytan, det går ju att sila av den och steka i den också. När man klyftar tomaten så går det mindre olja. Till de här tre burkarna gick det 4 dl.

sonja sa...

Det låter jättegott! Ska jag testa. Vilken temperatur har du i ugnen?

Annelie sa...

Hej Sonja! 110 grader ska ugnen vara på.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails