fredag 22 februari 2013

Att vara föräldralös och oortodox

Nu är vi det, vi har haft begravning och minnesstund för vår pappa Linus. Vi var i skogskapellet här i vår by och minnesstunden hade vi hemma hos oss. Efter begravningen gick trädgårdsmästaren, som är i kommunens olika kyrkor flera gånger i veckan för att leverera blommor till begravningar och altare, resolut fram till pappas kista och tog med sig den stora dekorationen med ljus som vi ställt framför kistan. Den ska vi ha till minnesstunden förklarade han till sin kollega begravningsentreprenören som såg lite överraskad ut.

Ett något oortodox beteende skulle jag tro, hmm, hade det nu varit en vanlig kistdekoration så hade han låtit den vara kvar på kistan några spärrar har han ju faktiskt. Men han har ju rätt i att blommorna kan få följa med och lysa några timmar till om man vill. I kyrkan blir de efter förättningen placerade på en hylla utom synhåll för att sedan förpassas till komposten.

Nåväl dekorationen fick lysa upp spishörnan medan vi fikade, pratade minnen och läste telegram. Pappas alla syskon är redan döda så nu är det bara vi barn och barnbarn kvar plus mammas bröder med familjer som också kommit till begravningen.
Sorgsamt men trevligt kan man väl sammanfatta dagen.Efteråt när alla gäster åkt så var det bara vi syskon och syskonbarn kvar. Här ligger brorsans flickor Moa och Malin på kökssoffan och värmer sig under filten. 

Självklart har Atle anslutit sig till tjejerna, han älskar ju att vara i centrum och flickor är det bästa han vet, tvåbenta som fyrbenta!

Håkan min systers ex som numer vistas i både Tyskland och Sverige passade på att göra en avstickare till Boden från Ystad för att få vara med på sin gamla svärfars begravning.


Min storebror Mats och hans fru Marie kom bilandes från Karlstad med Moa och Malin i baksätet 115 mil enkel väg. Sin vana trogen så vill han hem till Värmland snabbt igen då han för många år sedan övergett kylan och mörkret här i norr. Så det blev en snabbvisit den här gången, en dags resa, en övernattning, begravning och övernattning också hem med bil direkt på morgonen igen, tur att de har helg för sådana där bilturer låter alltid enkla och snabba i teorin men man är bra mör i kroppen och plattrövad efteråt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fint att ta hem blommorna och ha minnesstund hemma. Då kan man prata i lugn och ro om alla fina stunder man haft med sin far..// Inger

Annelie sa...

Javisst Inger, det var helt rätt att göra så, blir lite mer avslappnat och nära, fungerar bra när man inte är så många och alla känner varandra sedan tidigare.
/Annelie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails