fredag 24 september 2010

Semester, herregud vilket långt inlägg det här blev...Vi har varit på semester med våra vänner. Resan gick till Florida och kryssning i Karibien med världens största kryssningsfartyg, Oasis of the Seas. För er som är intresserade så kan ni kolla mer om fartyget (som är helt ofattbart enormt på alla sätt) här http://www.royalcaribbean.com/

Här är vi på promenad i Fort Lauderdale, hamnstaden som vi startade vår kryssning från.


På stranden fanns det flera platser där havssköldpaddorna hade lagt sina ägg. Enligt anslag så kan man bli straffad med fängelse om man stör eller förstör deras bon.Vårt frukosthak i Fort Lauderdale.På "färjan" som trädgårdsmästaren envisas med att säga. Det här är Central Park, utomhus på 8:e våningen.

Vår sköna hytt med balkong och ständig havsutsikt, här ligger vi i hamn så man kan se över till ett annat kryssningsfartyg som ligger vid samma pir.


Balkongutsikt när vi närmar oss St Thomas.


Fina hatten som Anita fått av sin dotter.


Påfyllning av bränsle.

Från ett höstigt Norrbotten till fuktig, 35 gradig värme, det tar på krafterna, tur att de har så gott om fruktiga drycker i den här världsdelen.


I Nassau, Bahamas besökte vi ett fort som byggdes på 1700-talet. Vi är ju vana vid fort här i Boden men inte sådana som är varma och fuktiga. Problemet med ventilation och temperatur har nog varit lika i alla världsdelar.Lite djurpark hann vi också med.


Osså Rom, det är Karibiens stora produkt i alla smaker och färger. Jag tycker att de inte ser riktigt pålitliga ut de här gubbarna. De planerar något brottsligt eller?Havet är nästa outhärdligt blått, även i hamnen där man kan tro att det ska vara oljefläckar och annat grejs i vattnet.Här är hon, Oasis of the Seas. 5000 passagerare och över 2000 i besättning Ett stort flytande all-inclusive-hotell, så fjärran det jag och trädgårdsmästaren är van vi. Men helt underbart, vi har verkligen haft det skönt med supergod mat och toppservice.Soldäck i fören, under glastak. Helt outhärdligt varmt, vi föredrog att ligga högst upp på soldäck där man fick känna vinden och verkligen kunde se ut över havet.


Här är vår hytt.

Teater och underhållning på eftermiddagar och kvällar. Kasino, barer, jazzklubbar och dansgolv för alla smaker.


Musicalen Hairspray och Strawberry daiquiri i handen.Barnpol med skuggande kramvänliga figurer.


Hytterna på insidan mot Central Park. Glastaket i botten är taket på Royalpromenade där butikerna, pubarna och caféerna ligger. Pizzeria fanns det också. Bara att hämta det man vill äta och dricka förutom alkohol och cocacola som man betalar för med sitt kort. Här används endast boardingcard med anslutet kreditkort/bankkort som betalning och identifikation. Aldrig några kontanter. Hela tiden kan man se sitt saldo på TVn i sin hytt!


St Maarten som en gång var Dansk koloni Det fanns fortfarande kvar gamla gatunamn på danska.


kryssningen följer flera skepp samma rutt. Vi hamnade i oväder eller rättare sagt vi styrde till annan hamn för att undvika orkanen Igor, samma gjorde de andra kryssningsfartygen.Nära till allt och smala gator som det är i städer som byggts på 1700-talet. Patrullerande polis på cykel i full mundering och med välfylld vattenflaska.


Alla av- och påstigningar har fungerat bra aldrig kaos eller trängsel. Superbra logistik och klara tydliga regler med tider för avgång och sista påstigning. Trots det så är det alltid någon som missar båten varje resa. Det kan bli dyrt för båten väntar inte.


Våra balkonger gick att öppna mellan varandra.
Restaurangen i tre våningar, där vi satt började bordsnumren på 700! Skulle velat kika in i köket för att se hur i hela friden de klarar av att serva så många med så god mat och perfekt timing två gånger varje kväll. Menyerna var helt utsökta och våra servitörer så proffsiga och trevliga.Nu är det sallad och lättare mat som gäller framöver. Kan vara bra att deffa lite inför en sådan här resa. Man kan ju inte sitta och peta i maten och kommer det in en sådan här fin eftertätt så måste den avsmakas eller hur?Trots 5000 passagerare var det aldrig trängsel. Det här är på förmiddagen, bara att välja var man vill ligga.


Lokal innevånare i hamnen på St Maarten.


Ett besök på en av världens vackraste stränder, topp 10 enligt National Geographic


Två dagar i Fort Lauderdale, sju dagar ute på havet och sedan tre dagar i Miami för att shoppa och sola lite mer. Vi har haft det toppen, kryssning blir det säkert någon fler gång. Ett nytt sätt att resa för oss, man kan vila och läsa bok, göra utfärder eller bara uppleva båten. Det finns saker att göra för den som är rastlös och äventyrlig. Jag kan verkligen rekommendera det!


Men nu är vi tillbaka i selen igen, det är jobb för hela slanten. Dottern, O och syrran har skött om gården och djuren jättebra, ny hage, färdigströat i fårstallet, slyröjt vid sjön, syltat och saftat och städat i ladan, det uppskattas verkligen. Att dottern också har hoppat in och arbetat på företaget i mitt ställe är verkligen en förmån för mig. Vi har haft semester!

8 kommentarer:

Susanna sa...

Herregud vilken underbar resa ni ser ut att ha haft!

Anonym sa...

Åh så underbart, jag vill se mer bilden när vi kommer och hälsar på! / dottern

Sandrix sa...

Åååh så härligt! Vi ska åka i januari, och man längtar ju bara ännu mer när man ser dina bilder :)

Annelie sa...

Jag kan bara säga att det är världsklass på hela kryssningen. Vi ska absolut göra det fler gånger. Lyllos du som får åka i redan i januari!
Ha det bra/Annelie

Sandrix sa...

Mina föräldrar har lite frågor :)

Gungade det?
Bokade ni aktiviteter innan? (Shower, utflykter m.m.)
Hur var klädseln? Hur finklädd behövde man vara? Och var det olika från kväll till kväll?

Hoppas du kan svara på våra frågor :)

Annelie sa...

Visst kan jag svara på frågor!
Det gungade inte alls, det finns stabilatorer som utjämnar och så är faryget så stort så man kände knappt av de stora vågorna (Men när vi gick iland så svajade det ibland!)

Vi bokade och betalade aktiviteterna via internet hemma. Det fungerade klockrent, biljetterna låg i hytten och väntade när vi kom ombord.
Shower bokade vi hemma men det kan man göra på båten också, det var inte fullt på alla. Missa inte Aquashowen på stora akterscenen för den var jättebra (den råkade vi bara komma in på och hann bara med slutet).
Klädseln är som när man vistas på ett större hotell. Frukost och luncher i ledig klädsel men inte badkläder! Middagar beroende på var man äter. Är det buffemiddag i "lunchmatsalen" så funkar jeans och tröja/topp. Men är det middag med bordsservering i "Resaturangen" så är det finare. Captens dinner tycker jag man ska gå på (för det är en upplevelse i sig)då är det kavaj/smoking/cocktailklänning och glömm inte nylonstrumporna den kvällen!. Övriga dagar räcker det med skjorta och chinos.
Varje dag får man ett nyhetsbrev med allt som händer den dagen, där står också vilken dresscode som gäller för kvällens middag.
Vi såg alla möjliga klädslar även någon i jeans. Man blir inte utslängd men kan känna sig obekväm förstås.
Jag packar alltid så lite som möjligt och klarade mig med ett par pumps, gympadojor, flipflops och sandaler.
Btw långbyxor behövs inte! Jag tog med linnebyxor men det är för varmt, shorts och tunna byxor med piratlängd var bäst förutom kjol och så två klänningar till finmiddagar. Traskar man funt på utfärder så är sköna sandaler bäst.
/Annelie

Sandrix sa...

Tack så jättemycket för dina svar! :)

Anonym sa...

Jättehärliga bilder Annelie! Ni verkar ha mått gott liksom N och O gjort hemma i erat ställe. Jag förstår dom ;) så mysigt och fint som ni har! Hälsn. Eva (kullen)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails