söndag 27 september 2009

Kursen i fårklippning

Jag har ju gått på kurs i helgen. Det var Fåravelsföreningen som tillsammans med Hushållningssällskapet arrangerade klippkursen hemma hos Barbro och Bertil i Kallax. Erik Uhlås var det som tagit sig an uppgiften att på begripligt sätt lära ut grundernan under två dagar.
http://www.uhlasfarservice.se/ under fliken "företaget" (nyheter/kurser) finns det bilder som visar de olika stegen i att klippa ett får.

Men jag har förstås tagit en massa bilder som jag radar upp här.
Ni som inte är intresserade av får kan genast gå vidare till något annat!

Filtnäbbisar (vet inte vad de kallas men det ser ut som näbbskor) använder Erik när han jobbar med klippningen.

När jag sett honom i aktion så förstod jag det förträffliga med dessa skor, konstant kontakt med fårets kropp, hon får aldrig markkänning och när hon på slutet får det så är hon så avslappnad att hon inte bryr sig.
-Håll fötterna under fårets kropp så minimerar ni sprattel och reflexer att stå på alla fyra.

Genomgång av alla klippmaskiner, ställa skären, olja och testköra. Jag har inte skaffat någon, skulle liksom gå kursen först för att bestämma mig om det här är något jag klarar av, alla andra hade egna maskiner, några har klippt i flera år men vill lära sig på riktigt.

Vi börjar med hur vi sätter ett får på rätt sätt.

Dorset, tackor och lamm, några var gigantiska, den på 110kg var det ingen av oss som tog i första taget.
Jag laddar alltid ner bilderna i fel ordning! Bilden nedan är den som ska vara före den här.
Nåja här visas den fina utsträckta kropp det blir med tackan i det här läget, huvudet hänger ned bakom, mellan Eriks knän och han har fötterna under tackans rumpa.

Det gick till så att först så visade Erik klippriktningarna och de olika positionerna, det blir som balett, olika positioner med små steg och sträckningar och lutningar.
En hel vetenskap med 100% teknik.

Min första klippning, 3 timmar senare! Hon var sprattlig i början innan vi fick till det (jag och Linda, vi var två på varje klippstation) och satte henne rätt på ena skinka. Sedan så somnade hon nästan. Men det var läskigt att sätta klippmaskinen mot huden i ullen, man vet liksom inte hur kroppen ser ut där under och skären klipper så snabbt. Första dragen är på magen ner mot juvret, det gäller att hålla koll på extra spenar och hudveck. Jäkligt svårt och redan här var vi helt slut i rygg och armar, teknik som sagt.

Vi fick prova klippstolen som Barbro och Bertil använder i vanliga fall när de klipper sina får.
Här ser vi hals- och huvudklippning nedanför klippstolen.

Håll koll på öronen och sträck ut halsen instruerar Bertil.

Paus, glada och nöjda (och svettiga) skulle jag vilja säga!

Han har det han gör vår instruktör, får gå runt till alla och styra upp, ge tips och ingripa när något får fått markkontakt och sprattlar sig lös. Tur att Barbro och Bertil inte tänkt sälja eller använda ullen, den blev klippt i flera omgångar och låg utspridd här och där.

När vi avbröt för lunch såg det ut så här.

Klippstolen blev våra trötta ryggars räddning.

Dag två, genomgång av tekniken. Erik visade motsolstekniken (inga bilder på det) också, den såg lättare ut faktiskt, men är antagligen tyngre för klipparen.

Måste vara extremt jobbigt att klippa i slowmotion och samtidigt förklara hur och varför han gör som han gör. Inte några anlag för diskbråck när man är uppvuxen i en fårklipparfamilj.



Idag var det Texel och några blandras som skulle klippas.

Betydligt lugnare med Texel, fridsamma ganska stora men mycket lättare att hantera än gårdagens Dorset.



Kolla, hon ser ut som en utomjording den här texeltackan, njuter av sin manikyr.
Klövvård med rak sekatör från Biltema.

Mer tips inför vändning och klippning av "money side".

Glad och snart klar! Det här unga paret har köpt gård i Orrbyn som de just nu renoverar och fixar, därför har de minskat antalet får men nu ska de öka på antalet igen.
För mig blir det klippstol eller leja bort klippningen.
Sammanfattningsvis: det är inte armstyrka som är avgörande. Snarare akrobatik med små hjälper och förståelse för djurets anatomi och instinkt. Men en vältränad kropp krävs, det går inte att komma med trött rygg och dåliga magmuskler.
Det var roligt att träffa likasinnade, fårfrälsta, månskensbönder. Det ger mycket att få diskutera och prata om det man har gemensamt så fika- och lunchrasten fick ta sin tid. När vi avslutade så fortsatte Erik att jobba lite, klippte färdigt det vi inte hann plus att han friserade resten av Barbros besättning. Jag kommer att sova som en stock och ha träningsvärk imorgon, sov gott allihop!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails