onsdag 13 april 2016

Godmorgon!Morgonens fårhussysslor utförda, spatserar och balanser in igen på dessa spänger. Våran väldigt omysiga gårdsplan ser ut så här varje vår,  nu har det iofs torkat upp betydlig, bilden är tagen för några dagar sedan. Vi har inte brytt oss om att göra någon fin plattbeläggning eller grusgång, det ser ut precis som det alltid har gjort på den här gården, övervuxen pinnmo som är stadig och hård att gå på även de mest blöta tiderna på året. Spången är mest för att undvika att dra in så mycket grus och boss, katterna uppskattar den också, de gillar att hålla tassarna torra och rena.


Vi väntar fortfarande på lammen, första lamning kan ske till helgen på lördag om jag har noterat tackornas betäckning rätt. Jag brukar ju hålla koll på hur baggen gör sitt jobb helt enkelt genom att se på tackans kors om hon haft någon bagge över sig, det brukar synas ganska tydligt när man vet vad man ska titta efter.

Det är blött och ganska lerigt ute i deras rastfålla så de hålls helst inomhus, vi fodrar allting inne sedan några veckor tillbaka. Alla ser ut att vara i bra form, det här året kommer vi att klippa alla efter lamning. Vi reste ju på semester i mars och sedan har dagarna rullat på så det blev lite snävt med tid helt enkelt. Inte optimalt men jag har iallafall sluppit våndas över snaggade tackor och kalla nätter, vi har ju ofta -20C på nätterna i mars så det har vi sluppit i år.

Foderanalysen vi gjorde på ensilaget visade något sämre värden på energi och protein än tidigare år så därför har vi ökat på givan samt ger mer kraftfoder än tidigare. Resultatet lär visa sig när lamningen kommer igång. Vi vill inte ha för stora lamm så tackan får problem vid lamning men de ska heller inte vara svaga av underutfodring, svår balansgång då vi inte scannar våra djur utan bara får anta att de får minst två eller tre lamm (eller fyra) som är vanligast bland Finullsfår.

1 kommentar:

MrsUniversum sa...

Jag gillar verkligen de där plankorna att gå på. Lite zigzag-lagda och tillfälliga under vårblötan. Det är en tradition att ta vara på! Tack för bilden - jag samlar på gångar av trä :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails