måndag 31 augusti 2015

Vi blev med traktor!

Stor investering för den här gården men vi har funderat några år och var väldigt överens efter den senaste vinterns enorma snömängder kombinerat med krasslig förste snöskottare (trädgårdsmästaren), inte en till vinter utan traktor, sedan har vi ju ett litet jordbruk där den ska användas först och främst! Jag ser verkligen framemot att slippa dra fram tunga ensilagebollar med bilen eller städa hagen efter vinterns ensilageutfodring med grep och skottkärra. För att inte tala om putsa beten och lufta strängar inför pressning.

Medan vi har funderat har vi kollat runt på både begagnat och nytt, vägt för och emot med den prisskillnad det innebär. Jag var mer inne på en bättre begagnad medan trädgårdsmästaren ville köpa nytt. Ja ja han är dyr i drift min trädgårdsmästare men det fick bli en sprillans ny röd traktor av enklare modell. Andrahandsvärdet är ju trots allt mycket bättre än på en bil i samma prisklass.

Zetor Major 2015, 80 hästar med lastare, planskopa, gafflar och balgrip. Bra många fler reglage, växlar och funktioner än den gamla baklastare vi använt tidigare. Men en stark liten traktor som är lagom för vår verksamhet och nog så avancerad att lära sig köra. Nu måste vi bara bygga ett litet garage/carport till den innan vintern. Under tiden håller vi på att bekanta oss med varandra, den ska köras in några mil innan vi kan börja jobba fullt ut med den.
Övningskörning blir att samla ihop alla ensilagebollar och stapla dom hemma på gården samt flytta lite sandhögar från punkt a till b, däremellan tar sig trädgårdsmästaren en tur längs byvägen för att lägga till några kilometer med normal körning dag för dag.  


3 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Så skönt att bli med traktor! Jag förstår glädjen, behovet och hur den underlättar livet. Grattis!!!

(Vi snackar om en gammal traktor men Halvan är gillar inte att mekka med motorer så det får nog anstå :-) Inte heller driver vi jordbruk, tyvärr.)

Annelie sa...

Det är likadant här, mannen gillar inte att meka med motorer därav nyinköp med garanti och serviceavtal. Vi kan ju hoppas att problemen är några år bort!

Katarina sa...

Toppen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails