måndag 13 augusti 2012

Till trädgårdslandet

Vårat trädgårdsland ligger på baksidan av vårt hus. När vi går dit passerar vi den gamla bersån som numer är ett vildvuxet buskage av Sibirisk ärtbuske (ful men frodig), Syren och vanlig Hägg.
Vi har helt sonika huggit upp ett hål i "bersån" så det blev en lummig passage till baksidan, inte så stylish men men.

Baksidan vetter år norr, här är det gassande sol från morgon till kväll och med fin utsikt ned mot sjön. Vinbärsbuskar och krusbär är planterade på rad längs med hagen, gamla sorter som vi föryngrat men tappat greppet om, de är fulla med brännässlor och annat elände. Fast bär det får vi också.

Trädgårdslandet ligger på gammal åkermark och runt det har vi planterat en lund med härdiga ryska och finska äppelträd. I höstas så la vi på delar av ströbädden över odlingsbäddarna. Först gråpapp och sedan fet ströbädd. I början på säsongen när vi skulle plantera ut plantor och direktså så fyllde jag på med fin planteringsjord ovanpå gödseln.


Nu kan jag tydligt se vilken fart och kraft det är i de bäddar som är gödslade och hur eländigt magert de övriga är.

Vi ska fortsätta med gödslingen i höst, det behövs verkligen både näring och lite mer material i vår sandiga åkerjord.
 Potatis utan bladmögel, än så länge.
Lite irriterad på mig själv för att jag inte sått allt jag tänkte men det får bli det det blir. Sallad av olika slag, morötter, purjolök, kryddor, potatis, ärtskidor och kronärtsskocka. Bönorna vi satte är klena och har inte kommit igång, rödbetor som är så gott missade jag helt! Ja någon odlare är jag ju inte, jag lägger mesta av min tid på lammen under våren så det blir lite med vänstra handen det här med trädgårdsland.

Det är ju min syster som jobbat fram vår fina odlingslott, under två sommrar bröt hon jordsvålen och utrotade all kvickrot och annat rotogräs, sedan strukturerade hon odlingen och skötte den under några år men nu har hon skaffat eget hus igen och anlägger där "världens" trädgårdsland igen. Ogräsets fiende nummer ett det är min syrra det!

Jag har det väldigt bra med en trädgårdsmästare som kan drivhusodling och en syrra som verkligen vet hur man odlar ekologiskt på bästa tänkbara sätt här hos oss, vilken kunskapsbank!

Blommor det vill jag alltid ha så det missar jag inte att odla! Luktärtor, Aster, Ringblomma, Lejongap och Krasse. Det går inte att misslyckas med, eller förresten så ser det lite lustigt ut för plantorna är lite här och var. Det gäller även salladen och potatisen, kanske det beror på att katterna i början på säsongen tyckte att matte ordnat världens bästa kattlåda och lekplats.

När man är här och gräver så kommer de och ska hålla en sällskap, ligger och rullar i dammet, busar med en liten sten eller levererar en tjock fin åkersork som man bara måste beundra och titta på.

I år har vi mer bin än tidigare år, deras favorit är odlingsbädden med blommor, här surras det för fullt. Tur att jag dragit ner på socker och sötsaker annars kanske jag skulle få för mig att skaffa bin!

2 kommentarer:

Carola sa...

Skicka din syster till mig omgående!!!

Annelie sa...

:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails