måndag 26 september 2011

GårdsjobbVi har arbetat hemma på gården i helgen. Som vanligt börjar morgonen med att jag går ned med en korg hösilage till avelsbaggarna Baxe och Harald jr som går i sin hage nere vid sjön.

Nyfikna killar som gärna klampar rakt in i kameran. De får extra mat för de har inte mycket kvar att beta. De ska få flytta hem till veckan när vi skickat slaktlammen till slutdestinationen.

Deras pälsar är bara super! Det har regnat och regant så deras ull ligger i fina staplar och skruvar. Finaste Finullen minsann! Det här är Baxe som inte har lika fin och bra ull som vår 5-poängare Harald jr men den är helt okej. När man jämför så är Haralds jämn över hela kroppen och har en bättre glans och stapel.
.
Regnet det har öst ner över Norrbotten, vi har stora problem med flera vägar som är stängda pga översvämning. Älvarna är helt bräddfulla och dammluckorna står vidöppna i hela Lule älv. Längst ned vid kusten så blir det stopp där älven möter havet. Det tar många dagar innan nivåerna jämnas ut. Det måste sluta regan också förstås. Lördag och söndag har vi haft uppehåll och då har vi jobbat med allt som inte blivit gjort de senaste två veckorna.

Vedkapning, potatisupptagning, rensat i växthuset, slyröjt och averkat hos syrran, städat och tvättat, förberett för höst och vinter helt enkelt.

Veden är utöver det vi kapat och torkat till den här vintern. Det är bra med torr ved till nästa höst, rik på ved blir vi ju inte men det är skönt att ha vedboden proppfull. Vi har jordvärme men stödeldar i spisarna när det blir riktigt kallt för att slippa att elpatron går igång och det gör den när temperaturen kryper ned mot 17 minus. Med vintern som var, i lätt avlägset minne, med temperaturer mellan minus18-35 så känns det bra att vi har kapat, klyvt och travat som aldrig förr.
Jag har städat undan sommaren inne också, tvättat soffklädslar och "vintrat" i köket. Bort med alla klara färger och mönster och fram med sköna fårskinnsfällar, varma trasmattor och lugnare färgskala. Det här med färgskalan får min favoritkille på fyra ben visa. Vitt brunt och svart är det som gäller i köket just nu. Lite vinrött och orange slinker också med på nåt litet hörn förstås.

Men det stora att-göra-projektet idag var att få fårstallet klart inför vintern. Vi har mockat ut det sista av ströbädden tidigare i veckan. Det ösregnade förövrigt när vi pysslade med den tunga blöta utmockningen som nu blev upphöjt till 10. Så blöt och skitig om stövlarna har jag aldrig varit. En upplevelse får jag säga. Att jag stod på mig och fick Trädgårdsmästaren att lasta av delar av bädden på det papptäckta trädgårdslandet känns bra inför kommande års odling men det var nära att vi struntade i alltihop bara för att det var så blött och jobbigt. Tänk, vårt land kommer att grönska som aldrig förr!

Jaha men idag har här kalkats och grundats med torv på stallgolvet innan jag tog in balar av kornhalm som vi sprättade och strödde ut i tjockt lager. Förresten, halm lär ju bli en bristvara den här säsongen, ingen häromkring har hunnit tröska ännu och på åkrarna står kornet och svartnar.
Sedan har jag skruvat fast några nya bräder runt boxen och gjort foderbordet djupare. Eftersom de är 10 till bordet nu så måste det rymmas mer foder.

Det tog några timmar men sedan kunde vi släppa in alla tackorna. De gamla visste vad som var på gång och stod utanför stalldörren och bräkte envetet. Här rusar de in till kvällsmaten, senare så landade alla på sina vanliga liggplatser och började idissla.
Ganska mysigt med stallsäsong och utfodring, de går ut och in som de vill men betet är magert och blött så det blir mest hösilage från och med nu.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails