söndag 19 juni 2016

Gården denna söndag...

Gick en sväng runt gården under söndagen. Det har regnat de senaste dagarna men är varmt och skönt ute, tackorna har fått komma till nytt bete så de är nöjda och står i blötgräset och idisslar. Tjorv är mindre nöjd, gillar inte regn och gör allt för att hålla sig torr om tassarna. Tur att vi har stora ladan katterna kan hålla till i, de är både på vinden och under golvet och gör vad nu katter gör...

Nere vid sjön i hörnet på en av hagarna behöver ledet lagas med en ny stör. Kommer att kontrollera stängsel här eftersom vi släpper hit baggarna längre fram på sommaren och vi vill ju undvika att de stora gubbarna kommer ut på fel sida om stängslet. Jag vet att de går hem till gården så fort de kan, de vill inte vara ute på okänd mark någon längre stund men risken är då att de får syn på tackorna och vill ansluta till den flocken, något som vi vill undvika. Fårhållning med baggar handlar mycket om "vart ska vi sätta baggarna" större delen av året, de är ju bara i tjänst två-tre veckor varje år.

En av våra långliggande vallar ser ut så här, vi lär slå ut den om två veckor ungefär. Den här delen är gammal och full av gräs, örter, ogräs och annat mumsigt som får gillar. Helt klart kommer några av de smakligaste ensilagebollarna från den här vallen om du frågar våra tackor. Den som är van att odla kofoder tror jag tycker detta är skräp men jag blir varm och glad av den här "blomsterängen".

I kanten på ovanstående blomsteräng låter jag baggarna beta. Här har det varit fullt med hallonssnår, sälg, älgört, brännässla och gammalt ihoptrasslat fårstängsel/taggtråd. Men nu då de håller det ätbara nertuggat och jag slår med röjmaskinen det som de ratar så börjar det se riktigt bra ut. På köpet har vi även kommit åt att ta bort gammalt stängsel som vuxit fast i träd och buskar.

Mycket på den här gården har handlat om att sanera marken från gamla stängsel av taggtråd och fårnät, verkligen livsfarligt för får och lamm. Vi har fått bort det mesta men är långt ifrån färdiga, det dyker alltid upp nya gömmor av järntråd vartefter vi röjer.

Tanken är att kunna slå även den här delen av "blomsterängen" som foder. Johan som vi anlitar brukar inte vilja gå ut i buskagen med sina maskiner då han slår (verkligen klokt med tanke på alla gamla stängseldelar) men nu kan han snart lägga till fem meter på yttervarvet i den här delen av vallen/hagen. Det är sådant här jag blir så tillfreds av, när man ser resultat av betande och trampande, det gör stor skillnad efter några säsonger.

Nu hoppas vi bara att denna sommar får bli lagom blöt, vi har i början på juni haft flera dagars regnande i kombination med stormvindar upp till 24s/m vilket är mycket i dessa trakter. Just nu verkar det vara ett nytt regnområde som parkerat sig över oss dock utan stormvindar tack och lov. Vi håller tummarna, fyller våra vattenkar och inväntar lite mer soligt väder framöver.


2 kommentarer:

Anders sa...

Det är inte utan att jag blir lite avundsjuk på era får. Mina betande hjortar och rådjur är långt ifrån lika effektiva.

Annelie sa...

Nä hjortar och rådjur äter ju sådant man helst vill ha kvar. Men några tackor som betar och trampar runt borde du skaffa dig, bara för trivsel och nytta. Små och behändiga djur finns bland allmogeraserna, de kräver inte så stora ytor men ska ju ha vinterfoder förstås.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails