måndag 20 april 2015

Här lammas det och fluffig rybshalm

Lamningen är igång, några lamm har vi fått men det verkar bli utdraget iår, jag får ju ha i åtanke att det var helt nya ungbaggar vi använde oss av det här säsongen. Alla tre är fertila då det kommit lamm i varje betäckningsgrupp, alltid något att glädjas åt.

Skäcken fick tre, två bagglamm som är skäckar och en stor vit tacka som kom med rygg och rumpa först, ett felläge som är aningen besvärligt att rätta då det är första lammet. Men det gick tillslut.

Oj jag har verkligen lyckats ta kassa bilder, de här små typerna har enormt svårt för att stå still någon längre stund. Det ska iallafall föreställa en kull svarta trillingar...

Mia fick tvillingar där ena lammet varit dött sedan en tid. Slutade med veterinärbesök då det döda lammet och det levande hade trasslat in sig i varandras ben och jag gav upp mina försök att rätta bakåtslaget huvud på en kropp som hade 8 ben kändes det som. Veterinär Sofia trasslade ut det hela och lyckades få ut det levande lammet med bakbenen först.
Mycket bök med den rättningen, jag hade aldrig vågat ta i som hon gjorde för att lösa situationen, slaktmasken låg nära till hands ett tag kan man nog säga. Men nu några dagar senare med Penovet och Metacam är tackan som vanligt igen, hon var på benen redan samma kväll, något mör men väldigt omvårdande och pysslig med sitt tacklamm. Det blir en dyr lammstek det här kommenterade trädgårdsmästaren. Vi får väl se vad det blir av den här stadiga tjejen.

Nu väntar vi bara på att lamningen ska sätta igång ordentligt.

Under tiden har jag passat på att bunkra upp med lite råmjölk i frysen.

Det finns mer att hämta. Lillis har ett riktigt kojuver, inget att eftersträva men hon är vår förståndiga ledartacka. En sådan dam tar man inte bort hur som helst, stora fina lamm får hon och de får alltid nog med mat.

Hon är även dörrvaktare, ligger oftast vid dörren och håller koll på vad som händer utanför. Förresten så har jag precis sprättat en ny rundbal med halm som vi köpte av en annan fårbonde för någon vecka sedan. Vi har haft sådan otur med möglig och jordig halm den här säsongen, jag skrev ju tidigare att jag fortsättningsvis ska försöka köpa av de som har egna djur eftersom de begriper vikten av bra hygien i foder och strö! Hursomhelst var det en riktig fröjd att få strö med fluffig Rybshalm, den var precis som lovat kruttorr. Den nya bädden uppskattades mycket av våra tjocka tackor, skönt att ligga mjukt och fluffigt när man har mage och juver som är i vägen.

3 kommentarer:

Christina i Grannäs sa...

Smart sätt att förvara råmjölken!

Annelie sa...

Fick tips att använda ispåse som har formen av stavar, det funkar ju bättre när man ska få ner isbiten i flaskan men det här är också smidigt!

Anonym sa...

Men så söta lammen är.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails