måndag 26 oktober 2015

Vintern närmar sig, ströbädd och skinn till beredning.

Varje morgon skrapar jag bilrutan innan jag styr kosan mot grannkommunen, nu har vi frost och kyla på nätterna. Vi är helt klart efter i tidplaneringen med göromålen här på gården. Jag tog mig några dagar ledigt för att vi skulle kunna hjälpas åt med att riva stängsel, gödsla ut, flytta djur till andra hagar och städa och fixa så allt är klart innan snön kommer. Dagarna är korta nu så att vara ute och jobba kvällar efter arbetet är både mörkt och kallt. Ska bli skönt att få stalla in alla djur och fodra inomhus utan att snubbla runt ute i mörkret morgon och kväll. Katterna får frukost ute ett tag till.

Nu är iallafall ströbädden utgödslad och ligger i stuka på två fält. Tack vare inlån av kompaktlastare med gödselgrep fick vi ut nästan allt på 5 timmar. Vi hann precis lämna tillbaka den till vår kompis som har mjölkgård och använder den i utfodringen morgon och kväll. Stort tack för lånet!

Trixigt och så precist i dörrhålet att det krävdes slägga och slagborr för att göra plats för Avanten, men det var det värt! Det tog också ett tag att komma på hur den skulle köras och hur tung börda den orkar med.

Förr om åren har vi mockar ut för hand, alla som gett sig i kast med en djupströbädd skapad av fårens spillning, urin och halm vet hur kompakt och tung den är att handskas med. Vi brukar få hugga ut varje greptag i tre, fyra tag. Att tömma fårstallet har vi tidigare år jobbat med under en vecka - tio dagar. Tungt och slitigt och helt uteslutet iår då den var extra tjock tack vare att vi haft fler djur än något år tidigare. Här ser ni 50 cm hård packad finfin ströbädd (och skitiga sövlar med nöjd gube ) som är världsbäst till gödsel och jordförbättring.

Efter utgödsling har trädgårdsmästaren lagat dörrhålet genom att gjuta och putsa ny karm innan träkarmen med dörrblad sattes tillbaka. Nästa år skruvar vi bara bort den då jobbet ska göras. Sedan har jag grovstädat stallet och skurat foderbord, hinkar och vattenkar. Alla grindar har fått stå ute i regnväder och är nu helt rena och fina igen. Efter det har vi strött golvet med  torv, kalkat och sedan kört in halm i tjockt lager så nu kan tackorna stallas in, vi ska bara hyvla av stallplanen och lägga på ett lager sand först.

Vi hann skicka skinnen till berederiet tidigare denna månad, förhoppningsvis kommer de i retur innan julafton. Lastade allt på pall med pallkragar. Plast i botten och hela vägen upp så vi kunde göra att packet av alltihop. Smidigt med upphämtning på gårdplanen. Från början skickade vi i kartong med bussgods men nu är det så pass stor leverans så Schenker hämtar på gården. Vi tar återtag på skinnen så vi kan gå igenom skinnen och ha koll på eventuella flåskador. Vi har klarat oss utan trasiga skinn genom alla år, till viss del vill jag tro på att det har med återtaget att göra. Slaktaren är kanske mer omsorgsfull då han vet att vi kommer titta på skinnen innan vi skickar iväg dom till garveriet. Hör att en del kollegor får anmärkning på trasiga skinn då de går direkt från slakteriet. Att hantera skinnen, skaka av saltet och vika/packa är både tungt och skitigt jobb. Det fanns några riktigt fina skinn som det ska bli spännande att få i retur!
Frukost ute i gårdshagen. Alla tackor är på framsidan av huset nu, de har hunnit beta rent det lammen lämnade och går nu mer på promenad i landskapet och tar sig någon fröställning här och där. Maten får de morgon och kväll i foderhäckarna som vi använder på den här gården.
Till veckan ska de klippas och efter det blir det omgruppering till fårstallet med rasthagen utanför. De kan iofs få ta sig en promenad men känner jag damerna rätt så vill de hållas nära vinterbostaden och maten nu när frosten ligger kvar.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails