Sådder och omskolningar på mannnens arbete. Trädgårdsmästaren är åter i selen med sin odling inför vårens och sommarens säsong på Fagernäs Trädgård. Trädgården som han och hans kompanjoner sålde för två år sedan. Efter det är trädgården åter i familjens ägo då de som först köpte gick i konkurs efter en säsong.
Nu är det mannens systerson Lars som gått in som ägare för att driva familjeföretaget vidare i fjärde generation. Han har slimmat organisationen hårt och jobbar mycket samtidigt som han har uppbackning av sin familj och kan ta in trädgårdsmästaren som säsongsarbetare när det gäller odlingen.
Fördelen att vara född in i företaget är väl att man begriper hur mycket arbete som krävs, det finns inga längre semestrar inplanerade de första åren och man är alltid sist prioriterad på lönelistan.
Det är en fysisk och tidvis mycket arbetsintensiv bransch det här som kräver sin företagare för att få bra resultat både kvalitativt och på sista raden i bokslutet.
Jag och dottern tog en promenad hit en dag då jag tagit ledigt från jobbet. Det är så skönt att åter se trädgårdsmästaren i sitt rätta element. Här på trädgården har han sina tassemarker och trots krämpor i kroppen, så mår han som bäst då han håller på med sin odling.
Uppe på värmerören ställer han sina sålådor. De ska ha varmt om fötterna, här får de vara ifred, gäller bara att hålla koll på fukten. Då de börjar gro tar han bort pappret som han täckt med så ljuset hjälper till innan de ska skolas om.
Drivhusen är igångsatta med värme och håller på att fyllas med plantor, här kommer det vara knökfullt om några veckor. Det är fyra drivhus av den här storleken plus det gamla växthuset i anslutning till butiken som ska fyllas med växter. Vart efter våren kommer med mildare väder så slussas växterna ut i kallbänk med glas över.
Planteringsbord med jord, sålådor och bra belysning, här ska det planteras och fyllas flak. Arbetet inför årets plantsäsong har pågått sedan februari då man börjar fylla jord i krukor och bära ut flakvis i kallställda drivhus, sedan slår man på värmen i mitten-slutet på mars och kan efter några dagar börja plantera plugg i varm jord. Så värmer man upp drivhus efter drivhus vartefter man fyller på med sådder.
Dottern inne i växthuset som ligger i anslutning till butiken. Här finns det främst gröna- och blommande växter samt alla sticklingar som man kan köpa för egen framdrivning. Här är värmen på året runt, drivhuset är byggt 1922 och nedgrävt i backen ungefär en meter, allt för att ta tillvara värme. Drivhus på vintern kan man väl likställa med att försöka hålla värmen i ett tält med dubbla dukar, som att elda för kråkorna...
Tomatfröer ska sås, vet inte hur många sorter han planerar för men jag kan inte låta bli att minnas hur vi hade det ifjol då han hade sådde hemma. Vi fullkomligt svämmade över av olika planteringar och sådder, en hel del tog han ju med sig till dåvarande ägarna av trädgården men vi hade ändå växthuset fullt av plantor!
Jag vet iallafall att han som vanligt provar några nya sorter och gamla favoriter plus att "tomatexperten" Åke Truedsson skickade med några äldre fröer (sämre grobarhet på dom) utan kostnad bara så han kan göra nåt av dom.
Under långfredagen jobbade vi hela familjen med att få ner veckans plantor i jorden, 20 000 plugg satte vi på några timmar, det går undan då man är fler som jobbar intensivt några timmar. Skönt och rogivande att stå i drivhusen med fingrarna i jorden och lyssna på vinden utanför, äntligen är det vår.
Glad påsk på er allihop!!!
4 kommentarer:
Vad härligt att få göra det man tycker bäst om. Ja det är många timmars arbete om man odlar, hårt jobb och lite ledigt precis som du skriver. Här är jag just nu glad för att lamningen är över och för att jag köper in de flesta växter till butiken.
Det räcker just nu med det arbete som är.
Glad påsk!
Anki
Jag ställer mig i kö för tomat- och chili! :-)
Jo en hel del arbete är det, bra att man även kan köpa in växter efter säsong.
Jag noterar din beställning Katarina! Sture kanske ska prova något nytt, han hade väl någon önskan i fjol...
Så intressant att få en bild av verkligheten bakom all blomprakt.
Skicka en kommentar