lördag 23 maj 2015

Slapp katt, vattenslangar och vi sätter igång växthuset.

 Nu har vi snöfritt och vårgrönska, äntligen har vi bästa säsongen här! Norrbottnisk vår är intensiv, den fullkomligt expoderar så man får verkligen stanna upp för att vara med om lövsprickningen. Vi har börjat förbereda betessäsongen. En del i det är att se till att det finns vatten till fåren på betena. Vattenposten har vi bakom huset, sedan har vi slang med ett antal förgreningar till grönsaksland, växthus och de olika hagarna. Slangar ska läggas ut efter att de varit vinterförvarade, fast i år så lät vi några ligga kvar under snön och det har gått bra det med.
Tjorv slappar i morgonsolen på baksidan av huset och håller koll på mitt fixande med kranar och kopplingar.


Växthuset är städat, här ska vi bättra på jorden i bäddarna genom att ta bort hälften och skopa i av fårens stallgödsel, Vi tar både brunnen gödsel och den som vi städat bort från vinterhagen. Den senare är lite urlakad av snö och slask men har tidigare år visat sig ha lagom med effekt till våra tomatplantor.

Tomaterna har trädgårdsmästaren drivit upp på jobbet. Skönt att slippa odlingsdjungeln som vi hade i fjol här hemma. Man ser ju att dom blir så mycket bättre med rätta odlingsförhållanden.
När man odlar tomater hemma inomhus så är det i första hand brist på ljus som gör att de ränner och blir taniga. Sedan kan man ju iofs glömma att tjuva och ha dom för tätt, det är inte heller så gynnsamt. Men utan bra ljus så blir det bara pannkaka av all odling.

Så nu har vi kommit igång med växthuset, det blir lite pyssel på kvällarna den här tiden på året fast nu borde vi hinna det mesta i helgen. Gurkan får vi vänta med att sätta ut till juni eftersom vi fortfarande har nattkallt och vårt växthus inte är uppvärmt.
Idag regnar det och är endast 6 grader varmt ute, inget kul väder med andra ord. Men i växthuset kan man ju alltid hålla till, kanske i sällskap med en kaffekopp och grep. Trevlig helg på er!

onsdag 20 maj 2015

Lite husligheter och gräsbrand.

Mellan lamningarna har jag försökt få lite gjort hemma. Jag har kunnat ta ledigt från arbete men även jobbat hemifrån kombinerat med halva dagar på firman.
Så jag har varit lite huslig och putsat fönster, vädrat och dammat, städat bilar och fixat med sådant där som man gör när vårsolen börjar göra sig påmind. Vi har precis fått barmark och lite grönska så någon odlingsvår är vi inte inne i ännu, sneglar bara på trädgårdslandet och planerar lite flyktigt hur vi ska göra iår.

Timringen som Olof och trädgårdsmästaren flyttade i oktober ska färddigställas. All takplåt ska på plats, hängrännor monteras och dörrhålet stadgas. Månadsskiftet maj/juni ska fåren få komma ut på försommarbete, då ska deras sommarlada vara klar att tas i bruk.

Men det är några veckor bort fortfarande. I baggarnas vinterhage bakom lagårdsväggen ligger snön kvar fram till juni. Killarna ska få komma på bete i sin sommarhagen nere vid sjön så småningom. Vattennivån ska bara sjunka till det mer normala först. Än så länge är allt brunt och grått så inget grönt gräs lockar på andra sidan hagens stängsel. Vi får se om de är lika pigga på att ta sig ut hagen som de var i höstas...

Vi har bränt av lite gammal förna i gårdshagen. Ifjol var vi så överens om att vi skulle bränna alla äldre vallar denna säsong men det har antingen varit för blött i marken eller fel vind. Jag är livrädd för gräsbrand som hoppar runt och får fäste i någon gammal träbyggnad, såna har vi ju gott om på den här gården. Här har vi vattnat kanterna innan vi eldade eftersom det var extremt torrt och marken angränsar till gården. Vattenslangen räcker inte ut till kanterna så därför blev det enklast med vattenkannor för att nå. Det brann friskt och självklart friskade vinden i så elden fick upp ett rasande tempo innan vi avbröt.

fredag 15 maj 2015

Summering av årets lamning; 2,4 lamm per tacka.

Årets lamning har varit långdragen men ganska problemfri. Endast ett svårt felläge som slutade med insats från veterinär. De andra fellägena som mestadels har varit sätesbjudningar på trillingfödslar har jag klarat av utan problem. Nu ingriper jag snabbare, just när rumpan kommer först så blir det som ingen fart i värkarbetet och fosterblåsan uteblir samt att tacka gärna kissar och hukar stup i ett.

Lammen har varit pigga och i bra storlek mot fjolårets väldigt varierade kullar, även trillingar och fyrlingar har haft bra vikter.
Däremot har vi haft för trångt i vårt lilla fårstall, för många djur mot slutet så tackorna som varit kvar att lamma har jag verkligen fått passa på.
Oftast har det gått bra, som tackan på bilderna som lammade i grupp under "siestan" då de flesta lamm tar sig en tupplur.

Inte optimalt men med lite assistans så går det, man får hålla koll på att lammet inte försvinner bland alla andra lamm om man inte hinner boxa in henne då första har kommit. Mina tackor är förvånandsvärt dåliga på att sno andras barn som tur är. Efter att hon fått andra lammet boxade jag in dom så de fick lung och ro, sedan kom det ett tredje lamm också.

När sista tackan lammar är man lite blasé på lamningar men känslan är så skön för nu vet man att man lämnar perioden med vaknätter bakom sig.
Pinglan som är andra lammare valde att göra det ute i rastfållan medan övriga flocken låg inne i skuggan och idisslade.

Första lammet är välslickat och helt vitt innan hon sätter igång med andra som tar tid. Jag inser att något är fel och passar på att känna efter när hon lägger sig ner vid en värk och precis som jag trodde så kom den lille med rumpan först. Rättar snabbt och vid nästa krystvärk är han ute. Tredje lammet kom sedan av bara farten.

Det här blev en fin stund att minnas, riktigt vårväder med Storspoven som drillar i hagen och en sol som värmer. Mycket skönt att sitta hos den lilla fårfamiljen och njuta av hela situationen. Pinglan fick en 10 liters hink med ljummet vatten som hon tömde i ett svep och sedan finaste torrhöet att knapra på. Själv tog jag eftermiddagskaffet sittandes på backen mot ladugårdsväggen helt avslappnad och nöjd.

Summeringen av årets lamning blev 41 lamm på 17 tackor vilket blir 2,4 levande lamm per tacka. Utöver de så fick vi en dödfödd som inte var fullgången och en som dog precis vid födseln. Det var Pinglan (i texten ovan) som senare när jag boxat in henne fick ett fjärde lamm som inte klarade sig, jag tror att det blev något fel med syretillförseln då delar av efterbörden kommit ut innan lammet. Nu hade hon ju tre redan och det kan räcka med det.

Vår bruna bagge Putte gav svarta lamm, Lester har gett stora och kraftiga vita och skäckiga lamm medan Bruse vår renrasiga vita finullsbagge har fått kritvita lamm med rosa nosar, alla nästa identiskt lika varandra. 17 tacklamm och 24 baggar.

tisdag 5 maj 2015

Sneakpeak hos dottern...

Försöker umgås så mycket vi kan med vår nyaste familjemedlem så det blir en del besök hemma hos dottern och Olof. Tillvaron just nu är så olik hur jag levde förra våren då jag var mitt uppe i försäljningen av mitt café och samtidigt laddade för en sista sommar-högsäsong innan jag avslutade det kapitlet. 

Nu kan jag flexa och jobba hemifrån, har inga öppettider som måste passas och kan vara ledig alla helger, det är sådan lyx för mig. Ovant och väldigt annorlunda ibörjan men nu har jag vant mig, det går fort att skaffa sig nya rutiner och vanor. Familjen, gården och fåren är sig lika iallafall. Det här året har varit vikt för omställning av mitt och trädgårdsmästarens liv. 

Det har fått ta sin tid att komma in i nya rutiner men nu när mannen jobbar i sitt gamla företag igen och lammningen pågår känns det nästan som vanligt. Den största förändringen är iallafall att vi blivit mormor och morfar! Det är helt annorlunda mot att få egna barn kan jag upplysa, man kan helt själviskt prioritera den mysiga delen av småbarnslivet.

På bilden ett stickprojektt i mjuk alpacka som min syrra knåpat ihop med sina "egna små händer" (som vi säger i den här familjen när någon är händig) . Lillkillen är så fin i de hemstickade plaggen.

Kök med fyndad loppisbabykorg vid järnspisen, iklädd nytt tyg förstås. Moderna mammor och pappor har liksom förvaringsyta för allt, även små barn :-), sedan är ju den här korgen grymt dekorativ också... och praktisk då den har små hjul och kan dras omkring. Kan sedan användas att samla ihop alla kringströdda leksaker i kom min gamla arbetskompis Barbro på. Då får den hänga med ett tag till efter det att babytiden passerats.

Vardagsrum med babyspjälsäng som dottern men även jag och mina syskon legat i som barn. Som sagt, medan de är små är det praktiskt och behändigt med sov och liggplats nära till hands.
Babykorg med babynest och liten babykille som sover gott! Babynest är (för mig och min generation skulle jag tro) en modernitet. Smart med en vadderad "insats" som kan användas i sängen, soffan, golvet, köksbordet ja över allt där en baby kan ligga utan att trilla ned. Vadderingen gör det ombonat och begränsat medan de är riktigt små. Ser framför mig att våra katter skulle tycka det var ett ypperligt ställa att rulla ihop sig i!! 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails