söndag 17 mars 2013

Årets viltmiddag

 
 
 
 
Viltmiddag är en hyllning till köttet, det finns grönsaker men det är liksom inte huvudsaken på tallriken.
 
 
 Ja, den årligen återkommande har gått av stapeln i helgen, jägarna lagar mat på höstens och vinterns fångst och bjuder sina respektive och kompisar.  I år dukades det upp rätter av älg, hare och havsöring, ingen fågel då jaktlyckan varit knaper på den fronten. Goda biffar med lingon, choklad- och chillikryddad gryta, paj med räkor och havsöring, carpaccio på älgfilé och tranbär och en mör och rosa rostbiff. Till det vanlig hederlig potatisgratäng, sallad och olika geléer och pickles. Efterrätt var paj på skogens bär och glass.


Gott och trevligt som vanligt, i år var lilla Lisa ensamt barn men det gick bra ändå, efter några timmar så gick hon helt enkelt och la sig i soffan och somnade med Atle på fötterna. Lugn och cool liten tjej på tre år som klarade av vuxenmiddag utan kompisar jättebra.

 
Vi var endast elva till bordet då dottern och Olof tillbringat helgen i Hemavan och några av våra kompisar var sjuka eller hade bokat upp sig på annat. Vi försöker hålla middagen ungefär samma helg varje år så alla ska veta och kunna planera in den, men det är alltid något eller någon som kommer emellan.
Det blir mycket prat, skratt och diskussioner eftersom vi inte träffas så ofta sedan spelar vi spel och surrar om allt möjligt.

En sådan här middag kan pågå länge för det finns mycket mat och man vill ju gärna smaka av allt. Eller som Camilla sa, det är så skönt med viltmiddag för då kan man äta sig riktigt proppmätt och det finns ändå alltid mat kvar, hur man än försöker stoppa i sig.
Ja så är det, vi har värmt på lite rester till middag idag och det antar jag att våra kompisar också har gjort.

 

5 kommentarer:

Gårdsbacken sa...Vilken trevlig tillställning och tradition... :))

Det ser verkligen gott ut! Smärtsamt att se såna här bilder strax innan lunch.

Ha det bra!
/Paula på GårdsbackenMien sa...

Mmmm, ser gott ut. Jag har massor med rådjur, skjutna på våra marker, i frysen. Jag är inte så bra på att tillaga det dock.

Vi har haft så fullt upp med lamning etc så jag har inte hunnit läsa ikapp alla bloggar än. Den där värmeplattan du pratar om, var ser jag den?

Ni har mycket snö. Det har inte vi. Men faktum är att vi har haft så in i bomben kallt för årstiden. Det är många minusgrader och is. Det gör mig ingenting men det är lite konstigt. Kan det vara växthuseffekten? :)

Du skriver i något av inläggen om en traktor. För visst har ni en? Hur flyttar ni annars på balarna? Vår begagnade balupprullare kostade 8000 kr, värd varje öre!
/ Mien

Anna Svensson sa...

Tittar in till dig och ser hur mysigt ni har det.
Vilken god middag!

Annelie sa...

Paula; Ja det var verkligen gott, det blir förstås en hel del smör och grädde i maten när det är magert viltkött.

Mien;Jag tror också att vi nu upplever vädret som alla varnat för, det smyger sig på för här är det också kallar än vanligt med långa regninga höstar, så var det inte förr.
Jag har nog inte skrivit om vår värmematta sedan vi investerade den, ska göra det. Vår traktor är en baklastare från Berntes företag, den har skopa och pallgafflar, så det är inte lätt att jonglera ensilagebollar med den utrustningen. Jag tänker att i en balrivare måste man lägga ned bollen med lite mer kontroll? Jag får kanske kolla Youtube, där har säkert någon lagt ut en film :-)

Hej Anna!

Anonym sa...

Vilken trevlig tradition! Alla traditioner som gör att man träffas och har trevligt ska man vårda!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails